Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Fietsenstallingen bij Amsterdam Centraal geopend

Nieuws

23 februari 2023

De twee nieuwe fietsenstallingen bij station Amsterdam Centraal zijn open en klaar voor gebruik. Afgelopen januari opende fietsenstalling Stationsplein haar deuren en op woensdag 22 februari is fietsenstalling IJboulevard in gebruik genomen. De twee nieuwe fietsenstallingen die onder water zijn gebouwd, bieden plek aan zo’n 11.000 fietsen en zijn voorzien van diverse gemakken voor de gebruikers.

Twee fietsenstallingen

Fietsenstalling Stationsplein is onder het water van het Open Havenfront gebouwd. In de stalling kunnen 7000 fietsen gestald worden en en dat maakt deze stalling de grootste fietsenstalling van Amsterdam. Aan de achterkant van het station onder het IJ is fietsenstalling IJboulevard gebouwd met plek voor 4000 fietsen.

De fietsenstallingen zijn voorzien van diverse gemakken en voorzieningen zoals een fietsreparatieservice en de herkenning van een speciale fietstag waarmee je zonder in- en uit te checken door de poortjes van de stalling kan. Het stallen van de fietsen is de eerste 24 uur gratis en de stalling Stationsplein is 24 uur per dag geopend.

Duurzaam reizen

Aan de realisatie is jaren aan voorbereiding voorafgegaan en de bouw van beide stallingen heeft zo’n 4 jaar geduurd. De gemeente Amsterdam is de opdrachtgever en het Rijk en de Vervoerregio Amsterdam hebben voor medefinanciering gezorgd. Aan de IJboulevard-stalling heeft ProRail bijgedragen.

Het is voor ProRail erg belangrijk dat we blijven investeren in fietsparkeerplekken. Reizen met de trein is een van de duurzaamste vormen van vervoer. Om reizen van deur tot deur makkelijker te maken, is het belangrijk dat je je fiets bij het station kan parkeren en gemakkelijk kan terugvinden. Met voldoende aantrekkelijke en veilige fietsenstallingen bij stations zorgen we voor goede voorzieningen om dit duurzame vervoer mogelijk te maken. ProRail, gemeenten en NS werken daarin nauw samen.

Meer fietsparkeerplekken in de toekomst

ProRail heeft sinds het jaar 2000 op ruim 400 stations bijna alle fietsparkeerplaatsen in Nederland gemoderniseerd of uitgebreid. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu circa 520.000. We zien dat er veel vraag is naar fietsparkeerplekken bij stations. Daarom hebben we onze ambitie opgeschroefd. Het streven is om in 2027 600.000 plekken te realiseren en volgens de meest recente prognoses hebben we tot 2040 ongeveer 700.000 plekken nodig.

Fietsparkeren

Op de fiets naar het station. Veel treinreizigers doen het al en dat aantal groeit. Wij vinden het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen op het station. En ze ook weer makkelijk terug kunnen vinden. ProRail werkt nauw samen met NS en gemeenten om op een slimme manier meer ruimte te maken voor de fiets.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers