Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Update Barneveld: problemen na kortsluiting ooievaarsnest verholpen

Nieuws

5 juni 2020

Tussen Amersfoort en Apeldoorn reden vrijdag urenlang geen treinen nadat een ooievaarsnest bij Barneveld kortsluiting in een bovenleidingsportaal veroorzaakte. De aannemer van ProRail ging ter plaatse om de kortsluiting op te lossen en zowel de bovenleiding als het bovenleidingsportaal te herstellen. De problemen waren vrijdagavond rond 21:45 uur definitief verholpen en de reguliere treindienst is weer hervat.

De kortsluiting ontstond vrijdag iets voor twee uur in de middag. In de loop van de middag kon een van de twee sporen al worden vrijgegeven. Na het verhelpen van de kortsluiting en uitgebreide herstelwerkzaamheden aan de bovenleiding, bleek rond 19:00 uur dat ook het bovenleidingsportaal zelf beschadigd was. Het treinverkeer tussen Amersfoort en Apeldoorn was door de defecten lange tijd flink beperkt. We weten dat er in ieder geval één vogel in het nest zat, die helaas is overleden.

Aanrijdingen ooievaars nemen toe

Er zijn in ons mooie kikkerlandje steeds meer prachtige ooievaars. In de lente bouwen ze hun nesten. Ooievaars zoeken daarvoor een plek hoog boven de grond. Vaak gelukkig op een nestpaal of in een boom. Langs het spoor staan bovenleidingsmasten en die vormen ook een verleidelijke plek. 

Helaas is de keerzijde van de toename van nesten in de spooromgeving, dat we ook steeds meer aanrijdingen met ooievaars zien. Machinisten maken daar melding van. Ook de hoogspanning op de bovenleiding is gevaarlijk voor ze. En deze nestplaatsen vormen ook een risico voor treinverkeer: als de bovenleiding beschadigd raakt, kan de trein niet rijden. Lees hier hoe ProRail met ooievaarsnesten in bovenleidingsportalen omgaat.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers