Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Update Breukelen: tot dinsdagavond 21.00 uur geen sprinters tussen Amsterdam en Utrecht

Nieuws

10 februari 2020

Door een defecte bovenleiding en schade aan het spoor bij Breukelen rijden er sinds maandagochtend geen sprinters tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. De beperkingen zouden aanvankelijk tot dinsdagmiddag 15.00 uur duren, maar door de forse wind in de nacht van maandag op dinsdag hebben de werkzaamheden een tijdje stilgelegen. De nieuwe prognose is dat de reguliere treindienst rond 21.00 uur weer zal worden hervat.

Bovenleiding op trein beland

Maandagochtend rond 9.00 uur is een stuk bovenleiding naar beneden gekomen. Hoe dit precies heeft kunnen gebeuren wordt nog onderzocht. ProRail heeft daarop met het oog op de veiligheid besloten om de spanning van twee bovenleidingsgroepen te halen. Hierdoor kunnen er geen sprinters meer rijden tussen Amsterdam Centraal en Breukelen en tussen Breukelen en Utrecht Centraal. Enige tijd reden er helemaal geen treinen. 

1400 reizigers zijn geëvacueerd

Drie treinen raakten door het defect gestrand. Twee daarvan konden terugrijden naar Utrecht Centraal. Maar bij een trein kon dit niet vanwege het defect aan de bovenleiding. 

We besloten om de 1400 reizigers die in deze trein zaten te evacueren. Dit is gedaan door een andere reizigerstrein op te stellen op het spoor ernaast. Hierdoor raakten beide sporen buiten gebruik en reden er in de loop van de ochtend helemaal geen treinen meer tussen Abcoude en Breukelen. 

Een reiziger heeft oogletsel opgelopen

Bij het incident is de trein geraakt door materieel, waardoor een ruit is beschadigd. Door het breken van de ruit heeft een reiziger glas in het oog gekregen en oogletsel opgelopen. Treinpersoneel heeft maandag nazorg gegeven. Ook deze reiziger is geëvacueerd, er heeft geen ambulance aan te pas hoeven komen. 

Beperkingen duren tot dinsdag 21.00 uur

Na onderzoek ter plaatse bleek dat ook het spoor naast de gestrande trein ernstig beschadigd is. ProRail is samen met de aannemer aan de slag om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Dit zou vanwege de omvang van de operatie naar verwachting tot dinsdag 15.00 uur duren, maar door de forse wind in de nacht van maandag op dinsdag hebben de werkzaamheden een tijdje stilgelegen. De nieuwe prognose is dat de reguliere treindienst rond 21.00 uur weer zal worden hervat. 

Geen sprinters tussen Amsterdam en Utrecht, NS zet bussen in

Tot die tijd zullen er tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal geen sprinters rijden. De intercity's rijden wel. NS zet bussen in. We raden reizigers op dit traject aan een reisplanner te raadplegen voor vertrek.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers