Update: Door windstoten rijden treinen op de HSL vandaag langzamer

Nieuws

29 februari 2020

Door windstoten mogen treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en de Belgische grens vandaag niet harder rijden dan 80 kilometer per uur. Dit zorgt voor een langere reistijd en omleidingen. Raadpleeg een reisplanner voor vertrek.

Het zuiden van Nederland heeft sinds vanmiddag te kampen met windstoten. Om de veiligheid van het treinverkeer te kunnen blijven garanderen hebben we besloten om op de HSL een aantal maatregelen te nemen. Deze maatregelen zullen naar verwachting de rest van de dag duren.

Snelheidsbeperkingen tussen Rotterdam, Breda en de Belgische grens

De belangrijkste maatregel is dat de treinen op de HSL tussen Rotterdam, Breda en de Belgische grens niet harder dan 80 kilometer per uur mogen rijden. ProRail heeft voor deze maatregel gekozen omdat er op dit traject een aantal bruggen en viaducten is. Als een hogesnelheidstrein hier met volle snelheid overheen rijdt kan dit bij windstoten tot gevaarlijke situaties leiden. 

Minder Intercity’s Direct tussen Rotterdam en Amsterdam

Doordat de treinen niet met volle snelheid over de HSL kunnen rijden is ervoor gekozen om een aantal Intercity’s Direct om te laten rijden via het reguliere spoor. Maar vanwege de drukte op dit net kunnen niet alle treinen worden omgeleid. Daarom rijden er minder Intercity’s Direct tussen de stations Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal. Ook de IC Brussel zal worden omgeleid. We raden reizigers aan een reisplanner te raadplegen voor vertrek. 

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de IC Brussel niet in Noorderkempen stopt. Dat klopt niet. De IC Brussel stopt daar wel, maar vanwege de omleiding kan hij niet van tevoren stoppen in Breda. Reizigers tussen Breda en Noorderkempen kunnen dus niet van de IC Brussel gebruik maken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers