Naarden-Bussum: treinen rijden weer

Nieuws

19 oktober 2020

Het treinverkeer rond Naarden-Bussum was vanaf maandagochtend 19 oktober ontregeld nadat een vrachtwagen met een kraan de bovenleiding naar beneden trok. De schade was groot en herstel duurde tot dinsdagmiddag 13:00 uur. De reguliere treindienst is inmiddels weer opgestart.

Update dinsdag 20 oktober 13:00 uur

Ook op dinsdagochtend is er nog hard gewerkt aan het herstellen van de bovenleiding. Nadat de bovenleiding op zijn plek was gehangen moesten alle machines weer uit het spoor worden gereden en ruimde onze spooraannemer het materiaal op dat bij de herstelwerkzaamheden werd gebruikt. De verkeersleiding van ProRail zorgde er vervolgens voor dat het treinverkeer weer op gang kon worden gebracht.

Omdat de twee sporen in Bussum ruim 27 uur niet gebruikt waren gingen we vervolgens roestrijden: twee reizigerstreinen gingen met lage snelheid over het ongebruikte spoor heen. Door roest te rijden zorgen we ervoor dat eventuele roestvorming weg is zodra de treinen er weer met de gebruikelijke snelheid overheen rijden. Na dit roestrijden kon de reguliere treindienst weer worden opgestart. Alles rijdt inmiddels weer volgens dienstregeling.

Update dinsdag 20 oktober 7:45 uur

Afgelopen nacht is veel werk verzet. Honderden meters bovenleidingsbedrading is opnieuw ingehangen. Systemen worden gecontrolleerd en waar nodig vervangen. Het eind is nu in zicht en verwachting is dat 11:30 uur weer treinen kunnen rijden.

Update maandag 19 oktober 21:30 uur

Vandaag, maandag 19 oktober, is hard gewerkt om eerst reizigers uit een stilgevallen trein te halen zodat die hun reis konden vervolgen. Deze trein is aansluitend door een locomotief weggesleept. Daarna is de schade opgenomen en zijn monteurs ingevlogen. Materialen en apparatuur zijn ter plaatse gebracht en de werkzaamheden zijn gestart. De complexiteit en omvang vallen helaas tegen: boven beide sporen is de bovenleiding onklaar. Spoorwerkers moeten niet alleen de hele nacht doorwerken. Verwachting is nu dat we rond 9:00 uur weer treinen kunnen laten rijden. Tot die tijd rijden er bussen. Check je reisplanner voor je vertrekt.

Oorspronkelijk bericht

Maandagmorgen 19 oktober rond 10:00 uur kreeg ProRail de melding dat een voertuig bij het oversteken van een overweg aan de Herenstraat in Bussum de bovenleiding naar beneden had getrokken. Vanwege de veiligheid besloten specialisten van ProRail om bij de breuk de spanning van de bovenleiding te halen. 

Vijf treinen

Door het incident raakten vijf treinen gestrand, waarvan een aantal algauw op eigen kracht weer kon vertrekken. In een van de treinen zaten tientallen reizigers die door incidentenbestrijders van ProRail per bus zijn geëvacueerd. Ook is er een stuk minder treinverkeer mogelijk van en naar station Naarden-Bussum. Zo reden er in de loop van de ochtend helemaal geen treinen tussen Naarden-Bussum en Bussum Zuid. We raden reizigers aan om een reisplanner te raadplegen voor vertrek.

Spoedherstel

Onze monteurs gaan aan de slag om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen, maar dit zal vanwege de complexiteit van de werkzaamheden een groot deel van de dag in beslag nemen. Zo zal eerst het spoor moeten worden geïnspecteerd op eventuele verdere schade. Ook kijken we waar de bovenleiding precies beschadigd is. Deze informatie gebruiken we voor een herstelplan, waar niet alleen monteurs van onze spooraannemer aan werken, maar ook onze hoogspanningsspecialisten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers