Update Spaarnebrug: treinen kunnen weer rijden, storing niet verholpen

Nieuws

8 augustus 2020

De Spaarnebrug in Haarlem heeft sinds zaterdag 8 augustus 17:30 uur te kampen met een storing. De spoorbrug stond open en kon niet meer helemaal dicht. Daardoor reden er geen treinen tussen Haarlem en Amsterdam. Het lukte onze monteurs tegen 23:30 uur om de brug handmatig te vergrendelen, waardoor treinen er weer overheen konden. Maar de storing is nog niet verholpen.

Stalen ophaalbrug

De Spaarnespoorbrug is een stalen ophaalbrug over het Spaarne in Haarlem. Hij maakt deel uit van de spoorlijn Haarlem - Amsterdam. ProRail beheert de brug.

Wat doet ProRail bij een brugstoring? Lees door onder de video.

Bekijk: Een brug of tunnelstoring? Zo lossen we het op! (animatie)

Onderzoek en herstel

Monteurs van de aannemer van ProRail doen onderzoek naar de oorzaak van de storing, om vervolgens aan herstel te gaan werken. Door de omvang en complexiteit van de werkzaamheden bleek al snel dat deze nog een groot deel van de avond in beslag konden gaan nemen. 

Extra treinverbinding

Vanwege de drukte met terugkerend strandverkeer brachten we in de loop van de avond samen met NS een extra directe treinverbinding tot stand tussen Zandvoort, Haarlem, Uitgeest en Amsterdam.  

Vergrendelen

Rond 19:00 uur hebben onze monteurs de brug met de handbediening een heel stuk naar beneden weten te krijgen. De brug leek daardoor van een afstandje wel dicht te zitten, maar was nog niet vergrendeld. Daarom kon het treinverkeer er ook nog geen gebruik van maken. Pas later op de avond lukte het om de brug te vergrendelen. Het treinverkeer kon vanaf 23:30 uur weer worden hervat.

Nachtwerk

Onze monteurs zijn aan het werk om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Het onderzoek naar de oorzaak van de storing zal daarom ook in de nacht van zaterdag op zondag doorgaan. Zodra we meer informatie hebben zal dit blog worden geüpdate.

Op veel plaatsen in Nederland wordt het deze week meer dan dertig graden. Hitte vergroot de kans op storingen. Daarom verkoelen we installaties en rijden onze incidentenbestrijders met extra drinkwater. Lees hier meer over de uitdagingen en maatregelen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers