Warme dagen op komst

Nieuws

5 augustus 2020

We gaan tropische dagen tegemoet. Op veel plaatsen wordt het komende week meer dan dertig graden. Lekker voor de vakantiegangers, maar voor ons reden om extra maatregelen te nemen. Hitte vergroot nu eenmaal de kans op vervelende storingen.

Extra onderhoudsbeurt

Hitte kan elektronica ontregelen, ook langs het spoor. Dat belemmert dan bijvoorbeeld de bediening van de seinen en wissels. Voorafgaand aan de hete perioden van het jaar plaatsen we daarom koelapparatuur bij spoorsystemen. Ook controleren we voor die tijd extra de al geplaatste airconditioners. Zo streven we naar het voorkomen van uitval van onze systemen. Daarnaast zetten onze aannemers bij hitte extra monteursploegen in die zo snel mogelijk eventuele storingen kunnen verhelpen. 

Ligging van het spoor monitoren

Onze frequent onderhouden spoorbanen liggen er doorgaans strak bij. Maar als tijdens hete dagen de zon langdurig op het spoor brandt, kan bij een temeratuur van meer dan 25 graden een spoorstaaf wel de 70 graden aantikken. Omdat staal door zulke extreme hitte uitzet, kunnen door de druk slingers in het spoor ontstaan. Treinen kunnen dan niet meer over het spoor rijden. Inspecteurs van ProRail controleren daarom regelmatig het spoor. Ook spoorbruggen houden we extra in te gaten, indien nodig met monteurs ter plaatse. Uitzetting kan namelijk het openen en sluiten van de brug be├»nvloeden. Monteurs kunnen dan meteen ingrijpen. 

Wegsleeplocs tegen defecte trein

Hitte is niet alleen voor het spoor maar ook voor treinen zelf een extreme uitdaging. Vervoerders doen er alles aan om problemen tot een minimum te beperken. Als door de hitte toch een trein defect raakt, staan op diverse locaties wegsleeplocomotieven klaar. De trein kan dan worden weggesleept om het overige treinverkeer zo snel mogelijk vrij baan te geven. Ook evacuatie van de reizigers heeft voor onze incidentenbestrijders de hoogste prioriteit. Zeker wanneer de airco in de trein uitvalt, gaan zij met zwaailicht zo snel mogelijk ter plaatse. Alle voertuigen van Incidentenbestrijding zijn voorzien van drinkwater, zodat we reizigers in gestrande treinen daarmee als eerste kunnen helpen. 

Preventieve maatregelen tegen bermbranden

Naast de hitte is ook de droogte reden voor ProRail om extra op te letten. We inspecteren de spoordijken extra op dreigende verzakkingen. Daarnaast nemen we preventieve maatregelen om bermbranden te voorkomen. 

Advies: plannen en water

Wij adviseren reizigers voor vertrek altijd een reisplanner te raadplegen. Ook is het belangrijk voldoende drinken voor onderweg mee te nemen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers