Update werkzaamheden station Groningen

Nieuws

23 december 2020

In project Groningen Spoorzone zijn dit jaar mooie resultaten geboekt. Wat zijn de volgende stappen en hoe gaat het nu verder? Een update.

Wat is er gebeurd? 

Er is hard gewerkt aan een nieuw opstelterrein de Vork (Haren), de aanleg van een vierde spoor tussen station Groningen en station Europapark én de uitbreiding van station Europapark. Die werkzaamheden zijn nu grotendeels klaar. En afgelopen zomer is het werk rond het hoofdstation in Groningen begonnen.

Wat gebeurt er nu in de uitvoering? 

Momenteel is de aanleg van de bouwkuip van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling aan de zuidzijde van het station in volle gang. Daarnaast werkt de aannemer aan een nieuwe planning. Strukton heeft onlangs aan ProRail aangegeven de toekomstig geplande treinvrije periodes niet te kunnen halen. De belangrijkste redenen zijn volgens hen onvoorzien kabel- en leidingwerk en archeologische vondsten in de ondergrond. 

Wat gaat er nog komen? 

De aannemer moet dus herplannen. Ingrijpend, want dit betekent dat de al eerder geplande treinvrije periode van de zomer van 2022 verschuift. De aannemer werkt nu de aangepaste planning uit. Dit is vanwege de omvang van het werk een ingewikkelde klus waar tijd voor nodig is. Er wordt hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met belangrijke momenten in het project, zoals het doorrijden van de regionale treinen op station Groningen, de oplevering van het station en de start van de gebiedsontwikkeling aan de zuidzijde.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers