Veel belangstelling voor ERTMS-symposium

Nieuws

Gepubliceerd op 7 april 2022

De invoering van het digitale treinbeveiligingssysteem ERTMS komt snel dichterbij. Waar staan we en wat gaan we de komende jaren doen? Dat waren de vragen tijdens het symposium ERTMS, What’s next. Ruim 400 mensen waren op 31 maart 2022 bijeen in het Spoorwegmuseum in Utrecht om te praten over ERTMS, onze grootste klus ooit.

Een grote stap

ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System, het treinbeveiligingssysteem van de toekomst. De invoering van ERTMS is een grote stap voor de gehele spoorsector, daaronder vallen spoorbeheerder, aannemers en vervoerders. Dit digitale systeem is nodig om de groei op het spoor in de toekomst aan te kunnen. De verwachting is dat het aantal reizigers de komende jaren met 30 procent gaat toenemen en het goederenvervoer met maar liefst 50 procent. ERTMS gaat helpen om het bestaande spoor beter te benutten, omdat treinen harder en dichter op elkaar kunnen rijden.

  • ProRail-CFO Mirjam van Velthuizen aan het woord
  • Futuroloog Tony Bosma
  • Tijdens het symposium was er ook een college tour

Uitdaging

Tijdens het symposium waren diverse sprekers aanwezig om te vertellen over de stand van zaken rondom ERTMS, ook gaven zij hun visie op het spoor van de toekomst. Daarbij was voldoende ruimte voor vragen en werd er ingegaan op de digitale transitie van het spoor en wat er nodig is om ERTMS tot een succes te maken.  

CFO Mirjam van Velthuizen – Lormans benadrukte dat ProRail én de sector aan de vooravond staan van een buitengewoon uitdagende toekomst, willen wij de snel groeiende behoefte aan duurzame mobiliteit mogelijk maken. Met ERTMS gaan we straks makkelijker de grens over met de trein, alleen al van groot belang voor de klimaatdoelstellingen.

Het is een prachtige en grote opgave. Hoe groot die opgave exact gaat zijn, weten we pas in de toekomst.

Mirjam van Velthuizen CFO bij ProRail

Uitrol

De daadwerkelijke uitrol op het eerste baanvak in het noorden van Nederland moet in 2026 klaar zijn, dat is al over vier jaar. Over tien jaar moet de helft van ons spoornetwerk ERTMS hebben. Er ligt dus een mooie, maar grote uitdaging in het verschiet.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers