Veel spoorwerk tussen Gouda, Alphen, Rotterdam en Den Haag in juli

Nieuws

Gepubliceerd op 27 juni 2017 - Laatste update: 16 augustus 2020 12:36 uur

In de maand juli verzet ProRail veel werk op het spoor. Het langst zijn we aan het werk op het traject Alphen aan den Rijn naar Gouda. Maar ook rondom Gouda en tussen Rotterdam en Den Haag gaat de schop in de grond.

Alphen-Gouda

Van 8 tot en met 30 juli is er geen treinverkeer tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Het werk dat daar wordt gedaan staat in dienst van het vaker laten rijden van treinen. In het najaar moeten reizigers op dit traject elk kwartier in een trein kunnen stappen. Om dat mogelijk te maken zijn aanpassingen nodig aan spoor, seinwezen, beveiliging en spoorwegovergangen. Daarnaast bouwen we aan de twee stations: Waddinxveen Triangel en Boskoop Snijdelwijk. We werken nauw samen met provincie Zuid-Holland, NS en de gemeenten Waddinxveen, Gouda en Alphen aan den Rijn.

Gouda-Den Haag

Rondom Gouda moet ongeveer 75 procent van het spoornet worden vernieuwd om ervoor te zorgen dat de driehoek Gouda-Rotterdam-Den Haag betrouwbaar, veilig en goed bereikbaar blijft voor reizigers- en goederenvervoer. Zo vervangen we in twee jaar tijd 62 wissels, 8600 meter rails, dwarsliggers en ballast over een lengte van 1100 meter en kabels en leidingen over drie kilometer. Ook creëren we meer meer ruimte op enkele perrons van station Gouda door deze slimmer in te delen. De eerstkomende treinvrije periode dat we aan deze megaklus werken is van 22 tot en met 24 juli. In 2017 werken we ook nog in de weekenden van 9 september, 7 oktober en 25 november 2017.

Station Lansingerland-Zoetermeer

Gelijktijdig aan het werk op emplacement Gouda - van 22 tot en met 24 juli - werken we op de route Gouda-Den Haag ook aan het spoor, de beveiliging van het spoor en de bovenleidingen in verband met de bouw van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. Dat gebeurt in opdracht van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer. Bij het station komen vanaf eind 2018 trein, RandstadRail, bus, auto en fiets samen. Met daarbij 700 gratis parkeerplaatsen biedt het station straks veel overstapmogelijkheden en reistijdwinst.

Bodegraven-Leiden

Op station Alphen aan den Rijn werken we aan het perron tussen sporen 2 en 3. We passen het perron aan zodat het geschikt is voor vier treinen per uur. Als gevolg daarvan rijden van zaterdag acht tot dinsdagochtend 11 juli geen treinen tussen Bodegraven en Leiden.

Den Haag-Rotterdam

Ook tussen Den Haag en Rotterdam vernieuwen we het spoor. Tot eind 2017 vervangen we op zes locaties in totaal 51 wissels, 3.000 meter rails en 7.000 dwarsliggers. Zo houden we het spoor in optimale conditie, en zorgen we dat treinen veilig en betrouwbaar kunnen blijven rijden. Tussen 8 en 11 juli vernieuwen we het wisselcomplex bij Den Haag Centraal. Den Haag Centraal is een van de zes locaties tussen Den Haag en Rotterdam die onder handen wordt genomen.

Wat betekent dit voor reizigers?

Afhankelijk van de dag en het traject wordt reizigers geadviseerd óm te reizen of gebruik te maken van vervangend busvervoer én rekening te houden met extra reistijd. Vanaf 10 dagen van tevoren is de reisplanner van NS bijgewerkt. Het is aan te raden ook vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor het meest actuele reisadvies op www.ns.nl (link is external) of via de app van NS.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers