Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Veel werk aan het spoor tijdens herfstvakantie

Nieuws

11 oktober 2023

De herfstvakantie is traditioneel een tijd waarin de spoorsector hard aan de slag gaat met onderhouden en verbeteren van het spoornetwerk. Ook dit jaar gaan we weer volop aan de slag door het hele land. Op deze manier voorkomen we zo veel mogelijk hinder, omdat het in vakanties vaak wat minder druk is in de trein dan anders.

Bekijk de belangrijkste werkzaamheden op kaart Bekijk de belangrijkste werkzaamheden op kaart

Flevolijn 

Zo laat ProRail deze vakantie onder meer werk doen op de Flevolijn, tussen Lelystad en Weesp. Daar vernieuwen we tussen Muiderberg en Almere zogenoemde dwarsliggers. Dit zijn de balken die de rails met elkaar verbinden. Vroeger waren die van hout, tegenwoordig van duurzaam gefabriceerd beton, zodat ze extra lang meegaan. 

De werkzaamheden, uitgevoerd door Swietelsky Rail, zijn nodig omdat het spoor en dwarsliggers aan vervanging toe zijn. De spooraannemer zet twee ‘ombouwtreinen’ in. Dit zijn een soort robots op het spoor. Ze kunnen zelfstandig, over lange afstanden, heel veel werk verzetten. Het werk duurt van dinsdag 24 tot en met maandagochtend 30 oktober. Bij aanvang van de dienstregeling op die maandag rijden de treinen weer gewoon. 

Hof van Twente 

Van 14 tot 17 oktober werkt ProRail samen met drie aannemers aan het weghalen of beveiligen van negen Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) in de gemeente Hof van Twente aangepakt. In deze periode rijden er bussen in plaats van treinen tussen Zutphen en Delden. De aannemers hijsen een veetunnel, twee tunnels voor fietsers en voetgangers en een houten brug in.  

Er wordt één NABO beveiligd met slagbomen en bellen (AHOB-installatie). Verschillende ontsluitingswegen zijn al aangelegd. In Goor wordt het stationsoverpad verbreed, omdat de NABO aan het eind van het perron ter hoogte van het Zompepad verdwijnt. Een nieuw wandelpad leidt naar het beveiligde stationsoverpad. De verwachting is dat de werkzaamheden in het najaar van 2023 afgerond worden. 

Gouda-Woerden 

Bij Oudewater, tussen Woerden en Gouda, gaan we een aantal oude opstelsporen saneren. Dit zijn sporen die we niet meer gebruiken en daarom worden ze weggehaald. Ook leggen we nieuwe spoorstaven neer en vernieuwen we de ballast. We onderhouden en vernieuwen het spoor zodat het spoor in goede conditie blijft. 

Friesland 

Van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober werkt ProRail op verschillende trajecten in Friesland aan het spoor. In deze herfstvakantie combineren we met verschillende aannemers veel werkzaamheden. Zo kunnen we de hinder voor omwonenden en reizigers enigszins beperken. Op het traject Akkrum-Leeuwarden vernieuwen we de ballast (grind) tussen het spoor. Ook werken we aan de bovenleiding. In het weekend van 21 en 22 oktober vindt schilderwerk plaats aan een brug tussen Akkrum en Heerenveen en bij Grou vernieuwen we een transformatorhuis.

Op emplacement Leeuwarden, naast het station, vernieuwen we onderdelen van het spoor zoals wissels en spoorstaven. Op het station zelf werkt de aannemer aan de staalconstructie van de perronkap op perron 2. In de weekenden van 21 en 22 oktober en 28 en 29 oktober vernieuwen we tussen Leeuwarden en Harlingen op verschillende plekken onderdelen van het spoor. Ter plaatse van station Sneek Noord vernieuwen we spoor. We vernieuwen een wissel ter hoogte van Mantgum. De overweg Froonackerdijk in Wieuwerd wordt vervangen.  

Gevolgen voor het treinverkeer  

Tijdens de genoemde werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen. Wil je reizen met het openbaar vervoer? Kijk dan voor actuele reisinformatie in een reisplanner.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers