Verdubbeling aantal fietsparkeerplekken bij station Leiden Lammenschans

Nieuws

16 mei 2024

Bij station Leiden Lammenschans ontbrak het aan voldoende parkeerplekken voor fietsen. Daarom is het afgelopen jaar in samenwerking met gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland hard gewerkt aan de herinrichting van het stationsplein en de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken. Vanmorgen werd het resultaat feestelijk gevierd.

Plek voor 1500 fietsen

Vooral op werkdagen was er te weinig plek. Fietsen stonden soms op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld en blokkeerden de toegang tot het station. Maar het resultaat is ernaar, het aantal fietsparkeerplekken bij het station is verdubbeld naar 1500.

De nieuwe fietsenrekken zijn in twee grote cirkels op het plein neergezet en dat ziet er een stuk netter uit. Verder heeft de kiosk een nieuwe plek gekregen op het plein. De nieuwe inrichting biedt niet alleen meer ruimte om over het plein te lopen en er te verblijven, het is ook gelukt om meer groen in het gebied aan te brengen. Omwonenden en gebruikers konden meedenken over het plan voor de inrichting.

Ashley North (wethouder Klimaat, Mobiliteit en Financiën gemeente Leiden), Frederik Zevenbergen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en Helga Cuijpers (regiodirecteur Randstad Zuid van ProRail) openden het vernieuwde plein.
Ashley North (wethouder Klimaat, Mobiliteit en Financiën gemeente Leiden), Frederik Zevenbergen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en Helga Cuijpers (regiodirecteur Randstad Zuid van ProRail) openden het vernieuwde plein.

Zo makkelijk mogelijk

"Als we willen dat meer mensen gebruik maken van openbaar vervoer moeten we alles eromheen zo makkelijk mogelijk maken”, vertelt regiodirecteur Helga Cuijpers. “Als zij met de fiets naar het station komen, is het belangrijk dat er voldoende en goede fietsparkeerplekken zijn. Gemeenten en provincies zijn hierin een belangrijke samenwerkingspartij. Want een station met goede fietsvoorzieningen is een visitekaartje én onderdeel van een goed mobiliteitssysteem in die gemeente of provincie.”

Modernisering

ProRail heeft sinds 2000 op ruim 400 stations bijna alle fietsparkeerplaatsen in Nederland gemoderniseerd, in samenwerking met gemeenten, provincie en NS. Zo verhogen we samen duurzame OV-mobiliteit van en naar het station én houden stad en stations duurzaam bereikbaarheid. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij treinstations is nu zo’n 535.000. Dat aantal groeit naar ongeveer 660.000 in 2040, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering.

Lees hier meer: Lees hier meer:

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers