Vernieuwd station Naarden-Bussum feestelijk geopend

Nieuws

30 januari 2023

Station Naarden-Bussum is volledig vernieuwd. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan verschillende verbeteringen van het station, de perrons en het omliggende gebied in de gemeente Gooise Meren. Afgelopen vrijdag 27 januari vierden we op het station de afronding van alle werkzaamheden.

Minder sporen

Het spoor, de bovenleiding en de treinbeveiliging tussen Bussum Zuid en de aftakking richting Almere is in 2019 bijna compleet vervangen. De vijf sporen aan de westzijde zijn teruggebracht naar twee. Dit zorgt ervoor dat de spoorbomen minder lang dicht zijn en verbetert bovendien de veiligheid.

Door het verwijderen van deze sporen, kwam een grote lap grond beschikbaar, waar een gehele nieuwe entree gerealiseerd is met veel groen. Het aantal parkeerplekken voor fietsen en brommers is hiermee flink toegenomen: van 900 naar 1500. Daarnaast is er een groot Park & Ride-terrein aangelegd, waar auto’s makkelijk kunnen parkeren vlakbij het station.

Station klaar voor de toekomst

Het oude monumentale station was niet ingericht op grote aantallen reizigers en zeker niet op een toename hiervan. Daarom zijn er meerdere verbeteringen op en in het station uitgevoerd. Zo is aan de oostzijde een grote nieuwe toegang van en naar de stationshal gekomen en is perron 1 verlengd en verbreed. Ook de fietsenstalling aan deze zijde is vernieuwd.

Kers op de taart zijn de nieuwe tegels in de stationshal. De originele tegels, die per toeval ontdekt werden, zijn gereproduceerd bij Tichelaar in Makkum. In de hal en buiten het station is het metselwerk aangepakt en op het dak zijn de dakbedekkingen van het stationsgebouw gerenoveerd en hersteld. Al deze verbeteringen zorgen er voor dat het station en haar directe omgeving op vele aspecten weer helemaal klaar is voor de toekomst.

 • Bouw faunapassage bij het Naardermeer
  Bouw faunapassage bij het Naardermeer
 • Voormeerpassage
 • Noordzijde station Naarden-Bussum
 • Bestuurders Harro Homan (regiodirecteur ProRail), Irma Winkenius (regiodirecteur NS), Mark Marshall (wethouder Gooise Meren) en Han ter Heegde (burgemeester Gooise Meren)
  Bestuurders Harro Homan (regiodirecteur ProRail), Irma Winkenius (regiodirecteur NS), Mark Marshall (wethouder Gooise Meren) en Han ter Heegde (burgemeester Gooise Meren)
 • Wandverslag over het project
  Wandverslag over het project

Faunapassages en Voormeerpassage

Bij de Provincie Noord-Holland bestond de behoefte om het spoor, dat als een barrière in het Naardermeer ligt, te voorzien van een groot aantal faunapassages. De nieuwe Voormeerpassage maakt nu het ‘Rondje Naardermeer’ mogelijk, dat door bewoners, recreanten en gemeente erg gewenst was.

Naast enkele kleinere zijn er ook twee grote betonnen faunapassages aangelegd. De bouwlocatie hiervan was enkel bereikbaar per spoor en over het water en had de grootste Europese spoorkraan, de Obelix, nodig om gebouwd te kunnen worden. Tenslotte is in dit gebied de Dwarsligger Faunapassage ontwikkeld. Deze is getest en blijkt uitstekend te functioneren.

De verbouwing van station Naarden-Bussum is een voorbeeld van werkzaamheden waar iedereen van profiteert.

Harro Homan regiodirecteur bij ProRail

Feestelijke opening

Tijdens de opening op vrijdag 27 januari is er gesproken met vertegenwoordigers van de gemeente Gooise Meren, NS en ProRail. Burgemeester Han ter Heegde opende samen met de bestuurders officieel het station. Omwonenden, projectleden en aannemers konden onder het genot van een hapje en een drankje genieten van een expositie waar de verschillende projecten werden getoond. De muziek werd verzorgd door de lokale muziekschool en de historische vereniging Bussum vertelde over het verleden van het station.

Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail, vertelt: "De verbouwing van station Naarden-Bussum is een voorbeeld van werkzaamheden waar iedereen van profiteert. We hebben het historische station Naarden-Bussum én de omgeving aangepakt. Reizigers ervaren een prettiger station en automobilisten hoeven minder lang te wachten bij de overweg. Daarnaast profiteren wandelaars, fietsers en natuur van de verbeteringen in het Naardermeer. Een mooie ontwikkeling voor iedereen in het hele gebied." 

Bekijk hier de video 'Station Naarden-Bussum is klaar voor de toekomst'.

Gooise Meren

Het spoor in de gemeente Gooise Meren was toe aan vernieuwing. Met grootschalig onderhoud maakten we het treinverkeer nog veiliger en betrouwbaarder. Tegelijk maakten we het spoornetwerk rondom Naarden en Bussum klaar voor de toekomst en het station Naarden–Bussum beter toegankelijk.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers