Naarden-Bussum : Spoorvernieuwing in gemeente Gooise Meren

Het spoor in de gemeente Gooise Meren is toe aan vernieuwing. Met grootschalig onderhoud maken we het treinverkeer nog veiliger en betrouwbaarder. Tegelijk maken we het spoornetwerk rondom Naarden en Bussum klaar voor de toekomst en maken we station Naarden – Bussum beter toegankelijk.

Locatie
Naarden-Bussum
Startdatum
2019
Einddatum
2022

Spoorbomen minder lang dicht

Tussen Bussum-Zuid en het Naardermeer hebben we sporen en wissels verwijderd die niet meer nodig zijn. Bestaande wissels zijn vernieuwd en het treinbeveiligingssysteem vervangen. Hierdoor is er minder kans op storingen, en kunnen treinen beter doorrijden.

Een ander voordeel van minder sporen is prettiger oversteken. Bij verschillende overwegen op het traject, en bij station Naarden-Bussum, zijn er nu twee sporen in plaats van vijf. Het verkeer is daardoor sneller aan de overkant. Bovendien zijn de spoorbomen bij de overwegen aan de Comeniuslaan, de Generaal de la Reijlaan en de Meerweg minder lang dicht.

Meer treinen, meer ruimte

Er kunnen in de toekomst méér treinen rijden. Hiervoor zijn bovenleiding en treinbeveiligingssysteem aangepast. Zo hoeven treinen niet langer af te remmen en kunnen ze sneller rijden. Net als op andere trajecten rijden zij ten noorden van station Naarden-Bussum 130 kilometer per uur. Door aanpassingen op het station komt er meer ruimte voor reizigers.

Meer ruimte op het station

Het monumentale station Naarden-Bussum wordt toegankelijker en comfortabeler. Doordat het emplacement is verdwenen en het aantal sporen is teruggebracht van vijf naar twee, is er ruimte om aan de westkant een nieuwe toegang te maken. Zo kunnen reizigers makkelijker en sneller de perrons of de uitgangen bereiken. We zorgen er ook voor dat er bij de nieuwe ingang voldoende plek is om fietsen te plaatsen.

Om meer ruimte te geven aan het toenemend aantal reizigers op perron 1 wordt het perron verbreed en verlengd. De fietsenstallingen zijn verplaatst, zodat er een pleintje naast het perron ontstaat met groenbakken en zitelementen.

Impressie van de nieuwe entree van station Naarden-Bussum
Impressie van de nieuwe entree van station Naarden-Bussum

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers