Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Naarden-Bussum : Spoorvernieuwing in gemeente Gooise Meren (Project gerealiseerd)

Het spoor in de gemeente Gooise Meren was toe aan vernieuwing. Met grootschalig onderhoud maakten we het treinverkeer nog veiliger en betrouwbaarder. Tegelijk maakten we het spoornetwerk rondom Naarden en Bussum klaar voor de toekomst en het station Naarden–Bussum beter toegankelijk.

Locatie
Naarden-Bussum
Startdatum
2019
Einddatum
2022

Spoorbomen minder lang dicht

Tussen Bussum-Zuid en het Naardermeer hebben we sporen en wissels verwijderd die niet meer nodig waren. Bestaande wissels zijn vernieuwd en het treinbeveiligingssysteem is vervangen. Hierdoor is er nu minder kans op storingen en kunnen treinen beter doorrijden.

Een ander voordeel van minder sporen is prettiger oversteken. Bij verschillende overwegen op het traject, en bij station Naarden-Bussum, zijn er nu twee sporen in plaats van vijf. Het verkeer is daardoor sneller aan de overkant. Bovendien zijn de spoorbomen bij de overwegen aan de Comeniuslaan, de Generaal de la Reijlaan en de Meerweg minder lang dicht.

Meer treinen, meer ruimte

Er kunnen nu méér treinen rijden. Hiervoor is  de bovenleiding en het treinbeveiligingssysteem aangepast. Zo hoeven treinen niet langer af te remmen en kunnen ze sneller rijden. Net als op andere trajecten rijden zij ten noorden van station Naarden-Bussum 130 kilometer per uur. Door de aanpassingen op het station is er meer ruimte voor reizigers.

Meer ruimte op het station

Het monumentale station Naarden-Bussum is nu toegankelijker en comfortabeler. Doordat het emplacement is verdwenen en het aantal sporen is teruggebracht van vijf naar twee, is er ruimte gekomen voor een nieuwe toegang aan de westkant. Hierdoor kunnen reizigers makkelijker en sneller de perrons of de uitgangen bereiken. Ook is er bij de nieuwe ingang nu voldoende plek om fietsen te plaatsen.

Om meer ruimte te geven aan het toenemend aantal reizigers op perron 1 werd het perron verbreed en verlengd. De fietsenstallingen zijn verplaatst, zodat er nu een pleintje naast het perron is met groenbakken en zitelementen.

Impressie van de nieuwe entree van station Naarden-Bussum
Impressie van de nieuwe entree van station Naarden-Bussum

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers