Flitscamera’s geplaatst bij overwegen Gooise Meren

Nieuws

1 mei 2024

De gemeente Gooise Meren krijgt per 1 mei flitscamera’s bij vier overwegen. Weggebruikers die langs de dalende spoorbomen rijden of gaan rijden terwijl de lichten nog knipperen, kunnen een prent op de mat verwachten.

Schokkend aantal flitsen

De afgelopen weken zijn de flitscamera’s getest, met een schokkend aantal flitsen tot gevolg. Ruim 350 keer per week registreerden de camera’s weggebruikers die over de gesloten overweg reden. Om dit soort levensgevaarlijke acties een halt toe te roepen is ProRail in samenwerking met het Openbaar Ministerie gestart met het plaatsen van flitscamera’s bij spoorwegovergangen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft geld beschikbaar gesteld.

Veiliger gedrag bij overwegen

Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail: “Ruim 350 keer per week wordt hier een levensgevaarlijk risico genomen. Ik ben geschrokken van dit aantal. We willen de overwegen veiliger maken en daar gaan deze camera’s bij helpen. Ik hoop dat iedereen deze waarschuwing ziet en het risico niet neemt. Dan hoeven er ook geen bonnen uitgeschreven te worden. Wat mij betreft worden het dus geen honderden bekeuringen per week, maar wordt het een veiligere overweg. Het liefst zonder bekeuringen.”

Weggebruikers die de afgelopen weken geflitst werden krijgen geen bon, omdat de camera’s toen nog getest werden. Vanaf 1 mei krijgt iedereen een bon. Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag maximaal 300 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een sanctie van 210 euro. Het doel is niet het schrijven van boetes, maar het creëren van gedragsverandering.

Regiodirecteur Harro Homan en wethouder Mark Marshall bij een overweg in de gemeente Gooise Meren
Regiodirecteur Harro Homan en wethouder Mark Marshall bij een overweg in de gemeente Gooise Meren

Speciale camera’s

Voor de overwegen zijn speciale camera’s nodig. Het slimme camerasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door onze buitengewoon opsporingsambtenaren. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd via het CJIB. Wethouder Mark Marshall: “Dankzij de goede samenwerking met ProRail zijn de flitscamera’s snel uitgerold. We zijn blij met deze camera’s, omdat dit bijdraagt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in onze gemeente.”

De handhaving met flitscamera’s begint op woensdag 1 mei. De flitscamera’s staan op de volgende overwegen: Generaal de la Reylaan, Veerstraat/Meerweg, Herenstraat en de Cort van de Lindelaan. De flitscamera’s aan de Comeniuslaan/Zwarteweg worden op een later moment geplaatst. Ook op andere overwegen worden camera’s geïnstalleerd.

Flitscamera's voor veiligheid

ProRail werkt aan het verhogen van de veiligheid van overwegen. Zowel het treinverkeer en het wegverkeer neemt steeds meer toe. Een overweg is een kruising in het verkeer met hoog risico. We willen het risico op ongelukken voor weggebruikers, treinreizigers én spoorwegpersoneel daarom zo klein mogelijk maken. ProRail streeft naar nul ongevallen op overwegen.

Lees hier meer: Lees hier meer:

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers