Video: Aftellen met architect Arnhem

Nieuws

19 oktober 2015

Nog één maand en dan is het 19 november: de dag dat station Arnhem officieel wordt geopend. Veel reizigers gluren nu al door de bouwhekken om een glimp op te vangen van de prachtige nieuwe stationshal. Ook architect Ben van Berkel volgt de bouw op de voet en wij liepen een dagje met hem mee.

Bekijk: Station Arnhem: Op pad met de architect

Kunstig

Architect Ben van Berkel van UNStudio had het plaatje 'Arnhem' in de jaren negentig al in zijn hoofd, en nu staat het indrukwekkende station er eindelijk. Een echte eyecatcher waar wij trots op zijn! Het ontwerp past bij het belangrijke regionale, nationale en internationale spoorknooppunt dat Arnhem is. De glooiingen van het dak en de hal zijn geïnspireerd op het heuvellandschap van de Gelderse hoofdstad en elk stuk glas, beton en staal is een kunststuk op zich

Expertise en scheepsbouw

Het zag er lang naar uit dat het idee van Van Berkel nooit gerealiseerd zou worden. Het oorspronkelijke ontwerp zou opgetrokken moeten in beton. Onhaalbare volgens veel aannemers. ProRail heeft toen aan de bouwers gevraagd op welke manier het ontwerp wel gestalte kon krijgen. Een combinatie van beton en staalbouw bleek het antwoord te zijn. Wist je dat de gewone bouwmethoden niet toereikend waren en er daarom een scheepsbouwer in de arm is genomen om te helpen?

Stationsvernieuwing

Arnhem krijgt een nieuw station, omdat er de komende jaren veel meer reizigers worden verwacht. De aanleg van extra sporen en perrons enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit kan groeien op de spoorlijnen uit Utrecht, Nijmegen, Zutphen en Duitsland. Door de nieuwe perrontunnel is het station goed toegankelijk geworden voor reizigers. De nieuwe stationshal vormt de kroon op de vernieuwing van het stationsgebied.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers