Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

VolkerRail gestart met werk in Amsterdamse Westhaven

Nieuws

16 november 2021

Deze week is VolkerRail in opdracht van ProRail gestart met werkzaamheden voor project PHS Westhaven. In dit deel van de Amsterdamse haven wordt de komende tijd gewerkt aan de realisatie van een ProRail opstelterrein, dat straks ruimte biedt aan 110 reizigerswagons. Het werk zal duren tot eind 2023.

Mooie aftrap

VolkerRail voert voor het project de gehele bovenbouw uit, van de aanleg van de nieuwe spoorinfra  tot en met de treinbeveiliging en voorzieningen die het opstelterrein van elektriciteit voorzien. Er wordt nauw samengewerkt met onderaannemer K_Dekker bouw & infra b.v. Maandag 15 november zijn de heipalen in de grond geslagen die de fundering vormen van de ruimte voor de elektrotechnische installaties: een mooi aftrapmoment voor de verdere realisatie van het project.

Het terrein waar VolkerRail aan het werk is
Het terrein waar VolkerRail aan het werk is

Complexe operatie

Het bijzondere aan dit project is dat het gehele opstelterrein gebouwd wordt met beperkte invloed op de goederensporen, die in het gebied in dienst zijn. Om dit mogelijk te maken moesten de bestaande tankvoorziening inclusief kopsporen van het bestaande goederenemplacement verplaatst worden van de zijde van de Nieuwe Hemweg naar de zijde van de Westhavenweg. In 2023 wordt het gehele nieuwe opstelterrein in één keer aangesloten op de bestaande sporen. Dit is een complexe operatie die, in een laatste buitendienststelling, drie weken zal duren.

Op deze manier dragen we bij aan meer treinverkeer tussen Amsterdam en Eindhoven.

Bart Melis projectleider bij VolkerRail

Meer reizigers, meer treinen

Het aantal reizigers en goederen groeit de komende jaren flink. Om die groei mogelijk te maken, zorgt ProRail dat er meer treinen kunnen rijden. Op momenten dat de treinen niet nodig zijn om reizigers te vervoeren, moeten ze worden geparkeerd, schoongemaakt en geïnspecteerd. Dit gebeurt op zogenaamde opstelterreinen. De uitbreiding van opstelterrein Westhaven is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Amsterdam-Eindhoven. Binnen dit programma werkt ProRail samen met vervoerders aan méér reizigerstreinen op drukke trajecten.

 “We zijn trots om onderdeel uit te maken van het PHS-programma”, aldus Bart Melis, projectleider van VolkerRail. “Op deze manier dragen we bij aan de capaciteitsvergroting van het treinverkeer tussen Amsterdam en Eindhoven.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers