Winters weer verwacht

Nieuws

15 januari 2021

In het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 januari verwachten we sneeuw. Hopelijk levert het mooie winterlandschappen op. ProRail treft maatregelen, want voor het spoor kan sneeuw een uitzonderlijke uitdaging zijn.

Voorspellingen

De weersvoorspellingen geven aan dat zaterdagmiddag de winterse neerslag het land binnenkomt. De temperatuur ligt daarbij onder nul. Het spoor is met verwarmde wissels uitgerust. Mochten er problemen ontstaan, dan hebben we speciale storingsploegen klaar staan. Ook strooien we op stations en perrons tegen gladheid. Mocht je de trein willen pakken, check dan eerst even je reisplanner.

Uiteraard zijn we al langer voorbereid omdat winterweer voor veel problemen kan zorgen. Willeke Steenks is programmamanager seizoensvoorbereiding bij ProRail. Het hele jaar houdt zij zich hiermee bezig: “Direct na afloop van de vorige winter is het seizoen geëvalueerd en zijn we begonnen met de voorbereidingen op deze winter. De plannen hiervoor maken we samen met vervoerders.”

  • Trein door de sneeuw
  • Winter op het station
    Winter op het station

In de zomer bezig met de winter

“De hele keten betrekken we bij seizoensvoorbereiding. Onderhoud, incidentenbestrijding, verkeersleiding en meer. Zo’n winterse dag is daardoor een bijzondere uitdaging”. Voorbereiding is belangrijk zodat iedereen op winterse dagen zijn aandeel kan leveren. “Maar die voorbereidingen zijn ook heel leuk”, vindt Willeke. “Het is heel bijzonder om in de winter bezig te zijn met de zomer en andersom. Het is echt vooruitdenken.”

IJsvrij houden van sporen

Eind oktober 2020 vond er een belangrijke inspectie plaats in de voorbereiding op de winter. Daar werd gekeken hoe het met de wisselverwarming stond. Waar nodig is extra onderhoud uitgevoerd. “Toch kunnen wisselverwarmingsinstallaties tijdens winters weer in storing raken of defect gaan”, zo geeft Willeke aan. “We spannen ons samen met vervoerders en aannemers maximaal in om dit te beperken en reizigers ook in winterse omstandigheden zo betrouwbaar mogelijk vervoer te bieden.”

Direct na de vorige winter is het seizoen geëvalueerd en zijn de voorbereidingen begonnen op deze winter.

Willeke Steenks programmamanager seizoensvoorbereiding bij ProRail

Meer dan wisselverwarming

Naast de wisselverwarming zijn in voorbereiding op de winter onder meer de anti-icing installaties samen met NS klaar voor gebruik gemaakt. Bij anti-icing wordt de onderkant van treinen besproeid waardoor sneeuw zich minder makkelijk hecht. Met aannemers zijn afspraken gemaakt over het paraat hebben van storings- en sneeuwploegen. Sneeuwploegen houden het spoor zoveel mogelijk ijsvrij. Mocht er toch een storing of defecte wissel zijn dan verhelpt de storingsploeg het probleem zo snel mogelijk.

Dienstregeling

Wanneer er veel sneeuw wordt verwacht, is het ook een mogelijkheid om er voor te kiezen de dienstregeling ‘uit te dunnen’. Bij een uitgedunde dienstregeling rijden er minder treinen en rijden de treinen kortere trajecten. Hierdoor kunnen treinen makkelijker ‘keren’ als een traject gestremd is en is er bij vertraging van treinen minder kans op files op het spoor. De kans op ernstige verstoringen op het spoor neemt door de uitgedunde dienstregeling dus af.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers