Voorbereidingen bouw fietsparkeergarage station Amsterdam Zuid gestart

Nieuws

4 januari 2017

Door de groei van Zuidas en het aantal reizigers op station Amsterdam Zuid zijn er meer fietsparkeerplekken nodig. Tegelijkertijd verdwijnen er binnenkort een flink aantal fietsparkeerplekken vanwege de bouwwerkzaamheden voor het project Zuidasdok: het verbreden en deels ondergronds brengen van de zuidelijke A10 en de uitbreiding van station Amsterdam Zuid.

Groei aantal treinreizigers

Momenteel zijn er bij station Amsterdam Zuid twee ondergrondse fietsparkeergarages. Dit onder de pleinen Zuidplein (capaciteit 2.700 plaatsen) en Gustav Mahlerplein (3.000 plaatsen). Door de groei van het aantal reizigers op station Amsterdam Zuid van 100.000 nu naar 250.000 in 2030 en de verdere groei van Zuidas moet er uiteindelijk voor zo’n 15.000 fietsen plaats zijn. Hiervoor worden er de komende circa 10 jaar extra fietsparkeergarages gebouwd nabij het station.

Ruimte voor de fiets

De oorspronkelijke bedoeling was om een tijdelijke bovengrondse fietsenstalling te bouwen. Door een intensieve samenwerking met de omgeving en extra financiële bijdragen wordt nu een blijvende ondergrondse stalling (Fietsparkeergarage Vijfhoek) gerealiseerd, met een capaciteit van 3.500 plaatsen. In totaal kost de realisatie van de stalling en de inrichting van de nieuwe stalling circa € 15 miljoen. ProRail levert hieraan ruim een derde van de bijdrage vanuit het programma Ruimte voor de fiets. Overige financiële bijdragen komen van de Stadsregio Amsterdam, de Projectorganisatie Zuidasdok en de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam is opdrachtgever. De voorbereidende werkzaamheden zijn in december gestart en in april 2017 is de geplande start van de bouw van de fietsparkeergarage. In het voorjaar van 2018 is het project gereed.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers