Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Waar zijn de monumentale perronkappen gebleven?

Nieuws

10 september 2020

Eerder dit jaar zijn de monumentale perronkappen van station Groningen in delen verwijderd. Om ruimte te maken voor de grootschalige werkzaamheden op het station, maar vooral om gerestaureerd te worden. Waar zijn ze nu?

Monumentaal

In april dit jaar startte aannemer Anton Groep met het verwijderen van de monumentale perronkappen op het station. Die zijn na 120 jaar in weer en wind staan toe aan restauratie. En er moest ruimte gemaakt worden voor de aanpak van station Groningen. Omdat we het belangrijk vinden de historische kappen te behouden, zijn ze ingepast in het ontwerp van station Groningen en worden ze uiteindelijk weer teruggeplaatst.

Van Groningen via Friesland naar Noord-Holland

De in delen gedemonteerde perronkappen liggen nu in een loods in Opdam (Noord-Holland). Maar voordat ze daar kwamen hebben ze nog een tussenstop gemaakt. Vanuit Groningen zijn ze eerst naar een loods in Leeuwarden gebracht om ze verder te demonteren. Daar werden de elementen gestraald om de oude verflagen er af te halen. Pas daarna gingen ze op transport naar Opdam. 

Inventariseren en rekenen

Om te kunnen restaureren moet je eerst de schade inventariseren. Als de schade bekend is moet er gerekend worden om de constructieve (rest)waarde te weten. Dus hoe stevig is het allemaal nog? Het moet straks allemaal voldoen aan de huidige wet- en regelgeving.

Op basis van de inventarisatie en berekeningen wordt per element bepaald of en hoe er gerestaureerd moet worden. Het kan ook zijn dat sommige delen zo slecht zijn, dat ze niet meer bruikbaar zijn en aan vervanging toe zijn. Dit gebeurt in overleg met de Monumentencommissie van de gemeente Groningen. De insteek is om zoveel mogelijk historische materialen te behouden en tegelijkertijd de perronkappen geschikt te maken voor de komende 100 jaar. 

Terug in 2022

Na het herstelproces worden de elementen geconserveerd; ze krijgen een behandeling om aantasting door invloeden van buitenaf te voorkomen. Daarna zijn ze gereed voor montage op locatie. Dat gaat plaatsvinden in 2022, als de verbouwing van het station grotendeels klaar is.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers