Wat de spoorsector kan leren van een voetbalteam

Nieuws

19 september 2019

Spelpatronen, zoals het aanvalsplan van een voetbalteam, kunnen goed worden ingezet om besluitvorming in de spoorsector beter te leren begrijpen en ondersteunen. Dat heeft promovenda Femke Bekius laten zien in diverse cases waarbij ProRail en NS betrokken waren, zoals de ontwikkeling van het beveiligingssysteem ERTMS voor het Nederlandse spoor. Donderdag 19 september promoveert zij op de inzet van spelpatronen in projecten aan de TU Delft.

Wat speelt hier?

Spelpatronen helpen projectmanagers en beslissers om te begrijpen in welk krachtenveld hun besluitvorming zich afspeelt, stelt Femke. Het begint bij het herkennen van de spelpatronen die de huidige besluitvorming beheersen, oftewel: wat speelt er nu echt? Hierdoor is het mogelijk om een strategie te ontwikkelen waarmee je het ‘spel’ moet spelen om tot een goed en gedragen besluit te komen.

Praktisch keuzemenu

Femke heeft een praktisch keuzemenu ontwikkeld dat beslissers en projectmanagers kunnen gebruiken om vanaf het begin van een project te begrijpen wat speelt en hoe ze daarop kunnen inspelen. In coachingsessies leren projectmanagers binnen ProRail en NS deze menukaart in te zetten voor allerlei grote en kleinere projecten.

Gaming in de spoorsector

Het promotieonderzoek van Femke is door ProRail gefinancierd en maakt deel uit van het onderzoeksproject Railway Gaming en Simulatie van ProRail en de TU Delft waarin gaming voor de spoorsector verder wordt geprofessionaliseerd.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers