Werk in volle gang, toegang zuidzijde station Groningen weer open

Nieuws

27 september 2023

Op 12 september is gestart met de bouw van de bouwkuip voor de zuidelijke toerit van de busonderdoorgang bij station Groningen. Die komt ter hoogte van de Achterweg-Viaductstraat, aan de achterzijde.

Bouwkuip

De werkzaamheden zijn niet onopgemerkt gebleven voor de directe omgeving en reizigers. Ze zorgen voor geluids- en trillingshinder en reizigers hebben twee weken geen gebruik kunnen maken van de blauwe brug.

Het nieuwe busstation komt straks aan de zuidzijde van het station Groningen. De bussen kunnen daar komen via een tunnel die onder de sporen komt naar de noordzijde van het station. Om deze tunnel te kunnen bouwen maakt aannemer Strukton Civiel nu een bouwkuip.

Een derde in de grond

De bouwkuip voor de tunnel wordt  gemaakt met damwandplanken die in de grond worden getrild. Inmiddels zit een derde van de 179 damwandplanken in de grond. Om de overlast voor de directe omgeving te beperken is de grond met een grondboor voorgeboord. De resterende damwandplanken die nog de grond in moeten zijn korter en komen verder van de bebouwing af. Daarom kunnen deze rechtstreeks in de grond gedrukt of getrild worden. De verwachting is dat alle damwandplanken aan de zuidkant van het spoor uiterlijk vrijdag 13 oktober in de grond zitten.

De aannemer werkt overdag tot uiterlijk 19:00 uur. Helaas kan het aanbrengen van damwandplanken niet zonder hinder worden uitgevoerd. Het zorgt voor geluid en trillingen. Daar is de directe omgeving vooraf van op de hoogte gebracht.

De boorstelling met grondboord die de grond voor heeft geboord
De boorstelling met grondboord die de grond voor heeft geboord

Trap blauwe brug weer open

Om de bouwkuip te kunnen bouwen stond de trap naar de blauwe voetgangersbrug op het station in de weg. De oude trap is verwijderd en er is een nieuwe gekomen op een plek die de werkzaamheden niet in de weg zit. Leuk detail; deze trap is ook gebruikt om tijdens de Grand Prix in Zandvoort de hoeveelheid reizigers af te kunnen handelen. De trap en blauwe brug is sinds vrijdagmiddag 22 september weer open. Reizigers kunnen het station weer vanaf de zuidzijde bereiken.

De nieuwe trap om de blauwe brug op te gaan die toegang geeft tot het station
De nieuwe trap om de blauwe brug op te gaan die toegang geeft tot het station

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers