Werkzaamheden Multimodale Knoop Schiphol zijn gestart

Nieuws

11 januari 2023

De werkzaamheden aan de perrons op station Schiphol Airport, in het kader van het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS), zijn gestart. Dit project MKS bestaat uit vijf verschillende deelprojecten, waaronder de verbouwing van de stijg- en daalpunten op het station Schiphol Airport. Het heeft als doel om Schiphol ook in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk te houden.

Bekijk alle deelprojecten Bekijk alle deelprojecten

Liften buiten gebruik

Vanaf zondagavond 8 januari is aannemer BAM Infra gestart met het afzetten van de eerste lift en roltrap-trapcombinatie. De liften op de perrons, die leiden naar het bovenliggende Schiphol Plaza, worden vernieuwd, zodat ze in de toekomst betrouwbaar blijven. Vanaf 16 januari zijn alle liften op het station buiten gebruik. Tijdens de werkzaamheden kunnen reizigers gebruik maken van de vaste trappen, roltrappen en de rolbanen. Treinreizigers met een lichamelijke beperking die van en naar Schiphol reizen kunnen indien nodig NS Reisassistentie aanvragen.

De werkzaamheden zijn voor Schiphol ingrijpend. We raken namelijk direct het bovenliggende Schiphol Plaza”, zegt Rien Nederveen, projectmanager MKS. “Het is voor de reiziger ook ingrijpend dat de komende drie maanden de liften buiten gebruik zijn. Alles wat wij nu uitvoeren helpt de andere MKS-deelprojecten. Als dit jaar de trappen en liften zijn aangepast, gaat de verbouwing van Plaza en aan het busstation verder. Het is een kunst om straks alles goed op elkaar aan te sluiten. In de voorbereiding hebben we veel werk verzet samen met Schiphol en onze aannemer BAM Infra, we kijken uit naar een verdere goede uitvoering.”

De werkzaamheden zijn ingrijpend. We raken namelijk direct het bovenliggende Schiphol Plaza.

Rien Nederveen Projectmanager bij ProRail

Betere doorstroming

Rien vervolgt: “Door deze aanpassingen zal de reizigersdoorstroming worden verbeterd. We werken samen met een ander project van ProRail, namelijk Groot Onderhoud Schiphol. We liften mee op de treinvrije periodes van dit project. We verwachten door samen op te trekken de hinder voor reizigers te beperken. Dit project is bezig om de spoorinfrastructuur van de Schipholtunnel weer klaar te maken voor de komende 40 jaar. Zo versterken beide projecten elkaar.”

Normaal gesproken worden werkzaamheden zoveel mogelijk in vakantieperiodes gepland. Maar op Schiphol Airport zijn dit juist de drukste periodes van het jaar. De grootschalige vernieuwingswerkzaamheden aan de Schipholspoortunnel en het project Multimodale Knoop Schiphol worden daarom alleen in de eerste drie en laatste drie maanden van het jaar uitgevoerd. Daarmee plannen we zoveel mogelijk buiten de vakanties om zodat de luchthaven voor reizigers zo veel mogelijk bereikbaar blijft. Beide projecten gaan dan ook pas rond begin oktober verder met het volgende deel van de werkzaamheden.

Foto bovenaan: Isabel Nabuurs

Multimodale Knoop Schiphol

Reizigers kunnen in de toekomst gebruik maken van een verbeterd station Schiphol Airport. Op Schiphol komt in een relatief klein gebied veel functies samen. Dit noemen we de Multimodale Knoop Schiphol (MKS). Om voldoende ruimte te maken voor reizigers zijn aanpassingen nodig aan het station.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers