Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Werkzaamheden station Schiphol Airport weer van start

Nieuws

27 september 2023

De komende maanden wordt er weer hard gewerkt op en aan de sporen rondom Schiphol. We vervangen de hellingbanen voor vaste trappen. Dit doen wij om de verwachte reizigersgroei op de perrons te kunnen opvangen.

Meerdere treinvrije periodes

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door onze aannemer BAM Infra Civiel. Onze aannemer Strukton Volker Schiphol voert de werkzaamheden uit in de Schipholspoortunnel. Zij werken ook buiten de tunnel bij het spoor tussen Riekerpolder, Schiphol en het opstelterrein bij Hoofddorp. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van een omvangrijke klus die vorig jaar begon.

Het spoor in de Schipholspoortunnel is verouderd en toe aan vernieuwing. Om zulke werkzaamheden in een tunnel uit te voeren zijn meerdere treinvrije periodes nodig. Tijdens deze periodes is de treindienst rondom Schiphol aangepast, zodat wij veilig de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dit najaar zijn er zes gepland, en ook begin 2024 zullen we werk uitvoeren. Over elke treinvrije periode worden treinreizigers en andere belanghebbenden uitgebreid geïnformeerd.

In beide tunnelbuizen worden sporen en dwarsliggers vernieuwd. De sporen langs de perrons worden verhoogd zodat de treininstap op gelijke hoogte van het perron komt te liggen. Hiervoor gebruiken we een innovatief balkenspoor, dat een langere levensduur heeft en daarom minder onderhoud nodig heeft. Tegelijk worden de hellingbanen op het station vervangen door vaste trappen.

Buiten de vakanties

Normaal gesproken worden werkzaamheden zoveel mogelijk in de vakantieperiodes gepland. Maar op Schiphol Airport zijn dit juist de drukste periodes van het jaar. De grootschalige vernieuwingswerkzaamheden aan de Schipholspoortunnel en de werkzaamheden op het station worden daarom alleen in de eerste drie en laatste drie maanden van het jaar uitgevoerd. Daarmee plannen we zoveel mogelijk buiten de vakanties om zodat de luchthaven voor reizigers zo veel mogelijk bereikbaar blijft.

Twee projecten

Bij station Schiphol Airport worden twee grote projecten uitgevoerd: Groot Onderhoud Schiphol (GOS) en Multimodale Knoop Schiphol (MKS). Voor die eerste werkt aannemer Strukton Volker Schiphol in én buiten de schipholspoortunnel. Vanuit MKS voert BAM Infra de werkzaamheden uit. Zij verbouwen de vaste trappen, roltrappen en hellingbanen op het station. Door de aanpassingen verbeteren we de reizigersdoorstroming en maken we meer ruimte op de perrons en op het bovengelegen Plaza. Beide projecten versterken elkaar.

Meer informatie over deze werkzaamheden is te zien in deze animatie. Tot 2028 zijn we bezig om de spoorinfrastructuur van de Schipholspoortunnel klaar te maken voor de komende veertig jaar. Reis je dit najaar van of naar Schiphol, plan dan van tevoren je reis.

Check de reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers