Westelijke tunnel Amsterdam Centraal tijdelijk deels afgesloten

Nieuws

24 augustus 2023

De westelijke reizigerstunnel op station Amsterdam is vanaf maandagochtend 25 september afgesloten aan de kant van het centrum. De reizigerstunnel aan de IJ-zijde is wel open.

Wat gaan we doen?

Aannemer BAM is al gestart met het verleggen van de kabels- en leidingen in de westelijke reizigerstunnel. Vanaf 25 september gaat BAM aan de slag rond de poortjes. Later in het jaar wordt ook de hellingbaan naar de tunnel verwijderd. Deze voldoet niet meer aan de huidige normen: hij is te steil en werkt daardoor belemmerend in de toegankelijkheid. Wie slecht ter been is komt hier moeilijk tegenop. Vervanging door een rolhellingbaan, of vervlakking van de hellingbaan kan niet omdat daar geen ruimte voor is. Bovendien is er in de huidige situatie geen lift naar het eerste perron.

De bestaande hellingbaan maakt daarom plaats voor trappen en een roltrap. Er komen ook twee liften. Een die de entree en de reizigerstunnel verbindt en een aparte lift naar het eerste perron. De vloer krijgt dezelfde lichte tegels zoals die nu in de vloer aan de centrumzijde van het station en in de monumentale stationshal liggen. Ook wordt de monumentale boogconstructie onder het eerste perron weer teruggebouwd.

Monumentale centrale hal

Het opknappen van de vloer van de monumentale centrale hal is nagenoeg gereed. Ook is de trap naar de metrohal weer in gebruik genomen. Momenteel worden in de oostvleugel de vloertegels vervangen door Anton Rail en Infra. Verder worden de kolommen nog netjes afgewerkt met metalen bekleding en worden de roosterplafonds, verlichting en technische installaties aangepast. Ook worden de schuifdeuren in de voorgevel van de hal vervangen. Het aangetroffen asbest is zorgvuldig volgens het daarvoor geldend protocol weggehaald. De werkzaamheden in de hal duren zeker tot het begin volgend jaar. 

Een impressie van hoe de hal er straks uit zal zien
Een impressie van hoe de hal er straks uit zal zien

Omlooproutes

Reizigers die met de trein aankomen kunnen via de overige reizigerstunnels naar het centrum lopen. Via geel/zwarte borden worden omlooproutes aangegeven. Ondertussen is de entree naar de Tickets en Servicebalies van NS naar de voorzijde van het station verplaatst. Tijdens de werkzaamheden bevindt het nachtloket zich aan de IJ-zijde. Verwachting is dat medio 2024 de tunnel is opgeknapt en de poortjes aan de centrumzijde weer open gaan.

Daarnaast wordt momenteel ook gebouwd aan de vrije kruising op de Dijksgracht. Deze zorgt ervoor dat treinen elkaar kunnen passeren, zonder te wachten. Hierdoor kunnen straks meer treinen het station binnenrijden. Bij de oostertoegang worden de vijf spoorbruggen vervangen. Deze zijn aan het einde van hun levensduur. Ook de spoorinfra wordt aangepast. We halen wissels weg, vernieuwen sporen en plaatsen extra seinen. Hierdoor kunnen meer treinen kort achter elkaar het station binnenrijden. Ook voor het goederenvervoer komt meer ruimte. Zo verbinden we Amsterdam met de rest van Nederland en Nederland met de rest van Europa.

Meer ruimte voor reizigers en treinen

De verwachting is dat het aantal reizigers op Amsterdam Centraal zal stijgen van 200.000 naar 275.000 per dag. Daarom gaan we het aantal opgangen naar de perrons uitbreiden en de oostelijke reizigerstunnel verbreden én de huidige perrons verbreden en verlengen. Ook renoveren de monumentale hal en wordt een extra fietsenstalling gebouwd met plaats voor ruim 8500 fietsen. 

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers