Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

‘Young Talent’ Imke Gommans stelt verbinding centraal

Nieuws

29 september 2021

Imke Gommans is voor ProRail in de race voor de Young Talent Award (YTA) van stichting Topvrouw van het Jaar. Als manager Projectbegeleiding bij ProRail wil ze resultaten halen. Tegelijkertijd zet ze de mens centraal.

Leiding geven

Imke is sinds een jaar manager Projectbegeleiding bij ProRail. Ze geeft leiding aan de teamleiders Projectbegeleiding, die op hun beurt in totaal zo’n 200 bouwadministrateurs, projectcoördinatoren en projectsecretaresses aansturen. 

Imke Gommans dingt mee naar de Young Talent Award

Mens, strategie en operatie

"Wat ik gaaf vind aan mijn functie is de combinatie tussen mens, strategie en operatie. Daar krijg ik energie van", vertelt Imke. Ze vindt het mooi dat ze elke dag met 'de mens' bezig mag zijn. Ze zoekt dan ook altijd naar het leggen van verbinding. "Ik probeer echt te luisteren en vraag wat de ander nodig heeft. Ik vind het belangrijk dat de mensen met wie ik samenwerk zich echt gezien voelen."

Ze vervolgt: "Je kunt een hoop bedenken als management, maar sluit dat aan bij wat de mensen nodig hebben om zo goed mogelijk én met plezier hun werk te doen? Het gesprek hierover voeren vind ik belangrijk."

Ik ben ervan overtuigd dat we meer bereiken als we vanuit 'samen’ redeneren.

Imke Gommans manager Projectbegeleiding

Limburg

De mens centraal stellen. Het komt veel terug in het gesprek met Imke. Dat komt naar eigen zeggen door haar jeugd in een klein dorp in Limburg. "Ik ben opgevoed met het idee: 'samen' gaat voor het 'individu', eerlijkheid is het allerbelangrijkste en met een positieve blik kun je elke situatie aan. Die kernwaarden pas ik dagelijks toe en ik ben er dan ook van overtuigd dat we meer bereiken als we vanuit 'samen' redeneren."

Op haar plek

Wilde ze als driejarig meisje nog 'baas van het land' worden, nu zit ze bij ProRail volledig op haar plek. "Als ik terugkijk op mijn jeugd, is het niet gek dat ik op mijn huidige plek ben beland. Zo ben ik van jongs af aan coach geweest van korfbalteams, gaf ik les aan eindexamenkandidaten en kreeg ik in mijn bijbaantjes vaak snel verantwoordelijkheid. Mensen motiveren, enthousiasmeren en meenemen is iets wat er altijd al in zat."

Imke is manager Projectbegeleiding bij ProRail
Imke is manager Projectbegeleiding bij ProRail

Uitdaging

Imke’s grootste uitdaging? Dat is draagvlak creëren binnen de organisatietransitie die haar afdeling Projectbegeleiding doormaakt. "Soms kan het voelen alsof er niet veel veranderd is, terwijl we wel degelijk een transitie door aan het maken zijn. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat dit iets van ons allemaal is?"

Leren van elkaar

Imke kijkt uit naar haar deelname aan de YTA. "Ik ben heel nieuwsgierig. Ik heb vooral zin om met gelijkgestemden het gesprek aan te gaan en van elkaar te leren. Of ik wil winnen? Ik ben zeker competitief en het liefst win ik elke wedstrijd. Maar ik wil vooral mezelf blijven. Dus ik ga erheen, doe zoals ik ben, en ga er vooral van genieten. Meer dan dat kan ik niet doen."

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers