Zeven dagen werkzaamheden station Amersfoort Schothorst

Nieuws

11 oktober 2021

Om de trein van spoor te laten veranderen zijn wissels nodig. In het Nederlandse spoornetwerk liggen er ongeveer 7.000. Maar wissels zijn storingsgevoelig en ook nog eens flink aan de prijs: ze kosten namelijk zo’n 500.000 euro per stuk.

Eerst de ene, dan de andere kant

Op het emplacement in Amersfoort zijn er zo’n 120 wissels rond de dertig jaar oud. Deze zijn aan vervanging toe. ProRail is in 2020 aan de oostkant van station Amersfoort begonnen met het vervangen en vernieuwen van de perrons tot aan station Amersfoort Schothorst. In totaal zijn er 55 wissels aangepakt en is het totaal met 14 wissels teruggebracht. In 2024 is de westkant van station Amersfoort aan de beurt. Hiervoor is ProRail nog bezig met de nadere uitwerking van het ontwerp en de aanbestedingsprocedure.

Werk aan de winkel aan de oostkant

Van zaterdag 16 oktober vanaf 01.00 uur tot zaterdag 23 oktober 06.00 uur werkt Dura Vermeer zowel overdag als in de nacht aan het spoor, ter hoogte van station Amersfoort Schothorst. 

In deze periode worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • vernieuwen en verwijderen van diverse wissels
  • aanpassen van de bovenleiding
  • vernieuwen van kabels en leidingen
  • (de)monteren van wisselverwarmingen
  • aanpassen van de treinbeveiliging en
  • vervangen van houten dwarsliggers voor betonnen dwarsliggers.

Wegafsluiting

Tussen zondag 17 oktober 23.00 uur en donderdag 21 oktober 06.00 uur is de Zielhorsterweg tussen de Ringweg-Koppel en de Sonnetweg voor al het verkeer afgesloten. De omleidingsroute wordt via verkeersborden getoond.

Gevolgen treinverkeer

Tussen Amersfoort Centraal en Putten is er van 16 tot en met 22 oktober geen treinverkeer mogelijk. Reizigers tussen Amersfoort Centraal en Zwolle kunnen omreizen via Deventer. Tussen Amersfoort Centraal en Putten wordt er vervangend busvervoer ingezet. NS raadt reizigers aan om voorbereid op reis te gaan. Raadpleeg daarom voor vertrek de NS-Reisplanner of NS-app. De extra reistijd kan mogelijk oplopen tot dertig minuten.

Europese subsidie

Het project Amersfoort Oost is mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers