Amersfoort : Nieuwe wissels in Amersfoort

Van 2020 tot en met 2024 werkt ProRail aan een grootschalige wisselvernieuwing bij station Amersfoort. We ontknopen de sporen en richten de wissels slimmer in. Hierdoor kunnen er meer treinen rijden, met een hogere snelheid en minder storingen.

Locatie
Amersfoort
Startdatum
2020
Einddatum
2024

Slimmere inrichting 

Zo'n 120 wissels op station Amersfoort zijn rond de dertig jaar oud en toe aan vervanging. In plaats van alle wissels één-op-één te vernieuwen, kijken we eerst hoe het beter kan. Daardoor komen er een stuk minder wissels terug. Zo wordt de doorstroom van treinen beter, is het spoor minder storingsgevoelig en kunnen treinen met hogere snelheid op het station binnenkomen en vertrekken. 

Ook is het een stuk duurzamer om minder wissels terug te leggen: we besparen daarmee op staal, onderhoudskosten én op CO2-uitstoot, omdat we in de winter minder wissels sneeuw- en ijsvrij hoeven te houden. 

Bekijk: Onderhoud aan wissels: wat komt er bij kijken?

Belangrijk verbindingspunt 

Amersfoort is een van de drukste verbindingspunten van Nederland, met sporen naar Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Apeldoorn. Het is daarmee een belangrijke schakel tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland. Maar ook internationaal is Amersfoort van groot belang op de Europese corridor ‘North Sea-Baltic. Het emplacement in Amersfoort is een van de grootste van ons land.

Gevolgen voor het treinverkeer 

We werken alleen aan de wissels als er geen treinen op deze sporen rijden. Daarom hebben we vanaf de zomer 2020 verschillende weekenden en weken gepland waarin minder of geen treinen rijden. Omwonenden houden we op de hoogte van de werkzaamheden, zodat ze weten wat ze wanneer kunnen verwachten. We adviseren reizigers om voor vertrek een reisplanner te raadplegen.

Eerst de ene, dan de andere kant

We beginnen in 2020 en 2021 aan de oostkant van station Amersfoort: van de perrons tot station Amersfoort Schothorst. Hier gaan we van 55 naar 41 wissels. In 2024 is de westkant van station Amersfoort aan de beurt. Hiervoor zijn we nu nog bezig met het opstellen van een ontwerp. Op het hele emplacement vernieuwen we ook de spoorbeveiliging.

Investering

Europa investeert de komende jaren fors in verbetering van de internationale spoorverbindingen voor zowel reizigers als goederen. Knooppunt Amersfoort Centraal is een belangrijke schakel in het goederenvervoer tussen de Noordzee en de Baltische staten en in het internationale reizigerstreinverkeer. Amersfoort krijgt tussen 2020 en 2024 120 nieuwe wissels om klaar te zijn voor de groei in de toekomst. Als vitaal knooppunt in het Europese spoornet heeft dit project Europese subsidie ontvangen van 7 miljoen.

Disclaimer: deze uiting is volledig voor rekening van ProRail. De Europese Commissie is niet aansprakelijk is voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van deze publicatie of de inhoud ervan.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers