Grootschalige wisselvernieuwing Amersfoort

Van 2020 tot en met 2024 werkt ProRail aan een grootschalige wisselvernieuwing bij station Amersfoort. We ontknopen de sporen en richten de wissels slimmer in, waardoor er meer treinen kunnen rijden, met een hogere snelheid en minder storingen.

Slimmere inrichting

Zo'n 120 wissels op station Amersfoort zijn rond de dertig jaar oud en toe aan vervanging. In plaats van alle wissels 1-op-1 te vernieuwen, kijken we eerst hoe het beter kan. Er komen daardoor een stuk minder wissels terug. Zo wordt de doorstroom van treinen beter, is het spoor minder storingsgevoelig en kunnen treinen met hogere snelheid op het station binnenkomen en vertrekken. Het is trouwens ook een stuk duurzamer om minder wissels terug te leggen: we besparen daarmee op staal en onderhoudskosten en op CO2-uitstoot doordat we in de winter minder wissels sneeuw- en ijsvrij hoeven te houden.

Belangrijk verbindingspunt

Amersfoort is één van de drukste verbindingspunten van Nederland, met sporen naar Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Apeldoorn. Het is daarmee een belangrijke schakel tussen de randstad en noord- en oost-Nederland. Maar ook internationaal is Amersfoort van groot belang op de Europese corridor "North Sea - Baltic".  Het emplacement is één van de grootste van ons land.

Eerst de ene, dan de andere kant

We beginnen in 2020 en 2021 aan de oostkant van station Amersfoort, van de perrons tot station Amersfoort Schothorst. Hier gaan we van 55 naar 41 wissels. In 2024 is de westkant van station Amersfoort aan de beurt. Hiervoor zijn we nu nog bezig met het opstellen van een ontwerp. Op het hele emplacement vernieuwen we verder ook de spoorbeveiliging.

Zien hoe een wissel werkt?

Gevolgen voor het treinverkeer

We werken alleen aan de wissels als er geen treinen op deze sporen rijden. Daarom hebben we vanaf de zomer 2020 verschillende weekenden en weken gepland waarin minder of geen treinen rijden. Omwonenden houden we op de hoogte van de werkzaamheden, zodat ze weten wat ze wanneer kunnen verwachten. Reizigers adviseren we om voor vertrek de online reisplanner te bekijken.