Zomervakantie? Werk aan het spoor gaat gewoon door

Nieuws

21 juni 2018

Voor veel mensen is het bijna vakantie, maar wij werken de komende juist maanden hard door aan de vernieuwing van het spoor. Juist in de vakantietijd pakken we groot werk aan, omdat het dan minder druk is in de trein. Daardoor hebben minder reizigers last van buitendienststellingen. Ons werk kan impact hebben op je treinreis, dus check voor vertrek altijd je reisplanner!

Zomerwerk

Ook de komende zomer gebruiken we om in het hele land weer kilometers spoor en bovenleiding te vernieuwen en tientallen wissels te vervangen. Daarnaast brengen we perrons op de goede hoogte, zodat er makkelijker kan worden in- en uitgestapt en plegen we onderhoud aan een aantal stationskappen.

Zwolle, Driebergen-Zeist en Gouda

Het accent in werkzaamheden voor deze zomer ligt op Zwolle, Driebergen-Zeist en het traject Woerden, Gouda, Rotterdam/Den Haag. Rond Zwolle, het tweede spoorknooppunt van Nederland, wordt in de periode van 30 juni t/m 15 juli flink gewerkt aan het ‘ontknopen’ van het spoor. Daardoor krijgt elke richting zijn eigen corridor en kunnen treinen net als in Utrecht vlotter aankomen en vertrekken. In Utrecht heeft dit positief uitgepakt. De punctualiteit steeg daar met 3 procent. Op het traject Woerden, Gouda, Rotterdam/Den Haag wordt van 30 juli t/m 7 augustus o.a. spoor vernieuwd en passen we perrons aan. In Driebergen-Zeist wordt van 11 t/m 27 augustus onder meer een 140 meter lang betondek op zijn positie geschoven voor een extra spoor.

Jaarlijks werken we op ongeveer 2500 verschillende plekken aan het spoor. Tachtig procent van dat werk doen we ’s nachts ná aankomst van de laatste personentrein en vóór de start van de ochtendspits. Hierbij gaat het om kleine spoed herstelwerkzaamheden of om regulier onderhoud. Daarnaast zijn er ook een aantal kleine en grotere buitendienststellingen, waarvan 50 tot 60 meerdaagse buitendienststellingen. Ook dit werk doen we bij voorkeur ’s nachts, in het weekend en in de vakantieperiode.

Plannen van werkzaamheden

De timing van de buitendienststellingen voor de werkzaamheden aan het spoor wordt zorgvuldig afgestemd met de vervoerders. Daarnaast worden ook andere stakeholders zoals goederenterminals en Schiphol hierbij betrokken. We proberen hinder voor de reizigers natuurlijk zoveel mogelijk te beperken, maar helaas kunnen we dit niet geheel voorkomen. Door het langer van te voren plannen van werkzaamheden (link is external) en het slim combineren wordt de hinder voor reizigers zoveel mogelijk beperkt

Ga voorbereid op reis

Dus ga je deze zomer naar een festival, lekker een dagje naar het strand of vlieg je vanaf de vliegvelden Schiphol, Rotterdam of Eindhoven? Bereid je voor en voorkom zo onaangename verrassingen. Check voor een actueel reisadvies altijd even de reisplanner van je vervoerder. 

En natuurlijk wensen wij iedereen een hele fijne vakantie!

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers