Zomerwerk op station Groningen

Nieuws

11 augustus 2022

Waar een groot deel van Nederland lekker van de zomer geniet, wordt er op station Groningen gestaag doorgewerkt. De afgelopen weken is de aannemer druk geweest met het vlechten van wapening voor de vloer op verdieping -1 en werd er aan de diepwanden van de bouwkuip gebouwd. Ook krijgt het buschauffeursverblijf steeds meer vorm.

Vlechten

De vloer van verdieping -1 op station Groningen wordt nu gebouwd. Die vloer is gemaakt van gewapend beton. Gewapend beton maak je door beton in een soort kooi van ijzeren staven te gieten. Het vlechtwerk van ijzeren staven vangt de trekkrachten op, het beton de drukkrachten. Zo zorgen we ervoor de vloer straks sterk genoeg is. Om een stevige constructie te maken, worden de ijzerstaven met elkaar verbonden. Dat gebeurt met vlechtdraad. Dit doen we op alle plekken waar de ijzerstaven elkaar overlappen of kruisen. Dat verbinden met vlechtdraad gebeurt met de hand. Een stevige klus die om flinke spieren vraagt. 

Graven en storten

De bouwkuip, die je nu kunt zien als je door de bouwhekken heen kijkt, wordt nog groter. De komende weken werkt de aannemer aan de uitbreiding van de bouwkuip in de richting van het stationsgebouw. Daarvoor worden nu voorbereidingen getroffen. De eerste stap is het graven en storten van diepwanden. Kleurrijk De vloer van verdieping -2 van de bouwkuip moest drogen. Om de vloer te beschermen werd deze afgedekt. De roze en oranje banen zorgen voor een kleurrijk gezicht, maar is het vooral praktisch.

Verblijf voor buschauffeurs

Sta je op perron 7 met je rug naar het stationsgebouw? Dan zie je een bouwwerk. Dit wordt straks het buschauffeursverblijf. De werkzaamheden in de kelder zijn daar zo goed als afgerond. Na de zomer werken we meer de hoogte in en krijgt het steeds meer vorm. In de uiteindelijke plannen grenst dit verblijf aan het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het station.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers