Amersfoort : Onderdoorgang, viaduct en ecoduct bij Amersfoort

De westkant van Amersfoort gaat er flink op vooruit. Nieuwe wegen maken de stad beter bereikbaar en veiliger voor verkeer. Ook wordt de westkant groener en diervriendelijker. 

Locatie
Amersfoort
Startdatum
2020
Einddatum
2023

Groener én beter bereikbaar

Het gaat goed met DierenPark Amersfoort en andere attracties in West-Amersfoort. Ze trekken steeds meer bezoekers. Hierdoor ontstaan er regelmatig opstoppingen op de wegen. Daarom pakken ProRail en de gemeente Amersfoort de westkant van de stad aan. Zo zorgen we ervoor dat deze goed bereikbaar blijft. In het project Westelijke Ontsluiting vernieuwen we ruim 2,5 kilometer van het traject Barchman Wuytierslaan-Daam Fockemalaan. 

Bekijk: Bekijk de animatie van project Westelijke Ontsluiting

Spoorovergang verdwijnt 

Voor ProRail en de gemeente staat veiligheid voorop. Daarom zorgen we dat het verkeer niet meer het spoor over hoeft. De autoweg gaat straks onder het spoor door, en fietsers en voetgangers krijgen een viaduct over het spoor heen. Dit viaduct is vanaf beide kanten van de Barchman Wuytierslaan te bereiken. Fietsers en voetgangers hoeven dus niet meer de autoweg over te steken. De nieuwe situatie zorgt voor een betere doorstroom van het verkeer én is veiliger. 

Groter natuurgebied voor dieren 

We denken niet alleen aan het verkeer en de bewoners, maar ook aan de natuur. Over de nieuwe Barchman Wuytierslaan heen maken we een ecoduct. Hierdoor kunnen dieren makkelijker de weg oversteken en ontstaat er een groter aaneengesloten natuurgebied. En onder de weg door komen er faunapassages, zodat ook kleinere dieren veilig kunnen oversteken. 

Planning 

We starten met de bouw in 2020 en zijn naar verwachting in 2023 klaar. De onderdoorgang bouwen we in vier weekenden, verspreid over deze drie jaar. Dit doen we bewust in het weekend, om overlast voor het verkeer zo veel mogelijk te voorkomen. Tijdens deze weekenden werken we 52 uur dag en nacht door. Het treinverkeer en overige verkeer liggen dan stil. 

De rest van het jaar werken we alleen doordeweeks en overdag. Auto’s, fietsers en voetgangers kunnen dan gewoon blijven rijden.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers