Verbouwing station Den Haag Hollands Spoor

Dagelijks maken zo’n 54.000 reizigers gebruik van station Den Haag Hollands Spoor. Om hun reis van en naar het station aangenamer te maken, vernieuwen we - ProRail, NS en de gemeente Den Haag - het station. Aan de kant van Laakhaven wordt het station beter bereikbaar met een eigen entree. En daaromheen komt een overzichtelijk en levendig gebied met openbaar vervoer, plein, horeca en winkels.

Nieuw stationsplein en ingang

Het oudste station van Den Haag heeft al een prachtige voorkant, maar krijgt nu ook aan de kant van Laakhaven een volwaardige stationsentree. Met onder andere een ruim stationsplein en 800 m2 aan winkels en horeca. De huidige reizigerspassage onder het station wordt doorgetrokken tot aan de nieuwe ingang. Hierdoor kunnen voetgangers straks ook vanaf de Laakzijde gemakkelijk de perrons bereiken.

Nieuwe fietsenstalling

Steeds meer mensen komen op de fiets naar het station. Voor al deze fietsen moet er voldoende parkeergelegenheid zijn. Daarom verbeteren we rond Den Haag Hollands Spoor het fietsparkeren: op het dak van de nieuwe ingang komt een fietsenstalling voor 2500 fietsen. Fietsers kunnen via de nieuwe tunnel direct doorsteken naar de perrons. Dankzij de nieuwe stalling wordt het mogelijk om het Johanna Westerdijkplein weer vrij te maken van fietsen.

Planning

In april 2017 zijn we gestart met de bouw. Tot halverwege 2018 wordt de reizigerspassage doorgetrokken, en bouwen we de winkels en nieuwe fietsenstalling. Aansluitend daarop leggen we het nieuwe stationsplein aan. Het project is klaar in januari 2019.

ProRail, gemeente Den Haag en NS investeren samen in de verbouwing van Den Haag HS.

Andere ontwikkelingen rondom Den Haag HS

Gemeente Den Haag werkt aan het verbeteren van het stationsplein aan de voorzijde. Met nieuwe overdekte tramhaltes (Tophaltes), een heringericht plein, en een betere verbinding met het centrum voor fietsers en voetgangers.

Het plein met de Tophaltes is eind januari 2018 gereed. Dan kunnen reizigers weer direct van de trein op de trams stappen. De herinrichting van het stationsplein aan de voorzijde is eind november 2018 gereed. Het station is  altijd bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

Informatie over alle werkzaamheden rondom HS is te vinden op:

https://www.denhaag.nl/rondomhollandspoor

Looproutes via de app

Om het voor reizigers makkelijker te maken, zijn de looproutes van het station Hollands Spoor aangegeven in de app 'Rondom Hollands Spoor'. Download de gratis app via App store (iPhone) of de Playstore ( Android). De app is ook te downloaden via de QR-code die rondom Hollands Spoor op de routeborden en de bouwborden staat afgedrukt. Naast route-informatie vindt u daar ook informatie over de projecten en aanbiedingen van de winkels en horeca op en rondom het Stationsplein.

Het laatste nieuws

Mooi en makkelijk binnenkomen op Den Haag Hollands Spoor

Wethouders Anne Mulder en Robert van Asten van Den Haag openden de entree samen met Helga Cuijpers (regiodirecteur Randstad Zuid van ProRail) en Magdalena Piotrowska (regiodirecteur Zuid van NS)
Wethouders Anne Mulder en Robert van Asten van Den Haag openden de entree samen met Helga Cuijpers (regiodirecteur Randstad Zuid van ProRail) en Magdalena Piotrowska (regiodirecteur Zuid van NS)
Na jaren van bouwen is station Den Haag Hollands Spoor klaar voor de toekomst. Vanochtend liepen reizigers via de prachtige nieuwe entree aan de kant van Laakkwartier. Een derde van alle reizigers zal hier gebruik van maken, bleek uit eerder onderzoek. Het station voldoet daarmee – en met de nieuwe winkels – beter aan de wensen van nu. Vandaag namen reizigers de entree officieel in gebruik.
Gepubliceerd op

Nieuwe tunnel voor station Den Haag Hollands Spoor

Werkzaamheden aan de achterzijde van station Den Haag Hollands Spoor, najaar 2017.
Werkzaamheden aan de achterzijde van station Den Haag Hollands Spoor, najaar 2017.
ProRail, NS en gemeente werken aan een grote vernieuwing van station Den Haag Hollands Spoor. Het station krijgt een nieuwe reizigerstunnel, die de stadskant rechtstreeks verbindt met de Laakhaven. In het weekend van 25 en 26 november schuiven we de nieuwe tunnel onder het spoor op zijn plek.
Gepubliceerd op

Meer informatie

Planning

  • April 2017 - Bouwvoorbereiding met sloop parkeerdek naast de Globe, de fietsenstalling bij de fietstunnel en de kiss & ride aan de Laakzijde
  • Juli 2017 – december 2018 - Doortrekken van de reizigerspassage en bouw van winkels en nieuwe fietsenstalling
  • Oktober 2018 – januari 2019 - Aanleg nieuw stationsplein aan de Laakzijde

Contact