Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Deurne : Plaatsen van geluidsschermen (Project gerealiseerd)

Dagelijks rijden er veel reizigers- en goederentreinen door Deurne. En dat geeft geluid. Daarom plaatst ProRail geluidsschermen langs het spoor.

Locatie
Deurne
Startdatum
2018
Einddatum
2018

Extra treinverkeer

Het is druk op het spoor in Deurne. Niet alleen omdat station Deurne op de Brabantroute ligt, maar ook vanwege werkzaamheden aan de Betuweroute.

Dit zorgt er namelijk voor dat goederentreinen de komende jaren via Deurne worden omgeleid. ProRail wil de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. Daarom hebben we aannemer Strukton de opdracht gegeven om schermen langs het spoor te plaatsen.

Bekijk: Een virtuele maquette van de geluidsschermen

Duurzame schermen

De geluidsschermen worden geplaatst over een lengte van in totaal 4,5 kilometer. Het gaat om betonnen schermen met vezels van olifantsgras, een snelgroeiend lokaal gewas. Daarmee zijn de schermen een duurzame oplossing tegen geluidsoverlast.

De schermen aan de straatkant krijgen een print in de kleur en vorm van kokosstrengen. Waar mogelijk komt aan de straatzijde straks ook begroeiing.

Werkzaamheden

Het plaatsen van de geluidsschermen start op 14 mei 2018. Startpunt is de Amstel, ter hoogte van de kruising met de Liesselweg. Daarna is steeds een ander stuk spoor aan de beurt. Alle schermen zijn in november 2018 geplaatst.

Aanpak stiller spoor voor Deurne

ProRail werkt al langer samen met de gemeente Deurne aan een stiller spoor. Het plaatsen van de schermen is hier onderdeel van.

Maar er gebeurt meer. We brachten eerder al geluidsdempers aan op de rails. Die zorgen voor een geluidsvermindering van 3 decibel. Woningen waar de geluidshinder straks nog steeds te hoog is, komen mogelijk in aanmerking voor gevelisolatie. Dit wordt per woning onderzocht.

Meerjarenprogramma Geluidsanering

De laatste 25 jaar kende Nederland een flinke verkeersgroei. En verkeer geeft geluid. De overheid wil geluidhinder voorkomen en beperken. Daarom is in 2012 het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) gestart. Dit project is onderdeel van dat programma.

Lees meer over dit programma

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers