Oisterwijk : Overweg Jonkheerpad

De overweg Jonkheerpad in Oisterwijk is een zogenaamde NABO: een Niet Actief Beveiligde Overweg. In Nederland zijn zo’n 277 NABO’s. Dit type overweg wordt niet afgesloten door middel van slagbomen en dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Daarom willen ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat het aantal NABO's terugbrengen tot nul. Want de veiligste overweg, is geen overweg.

Locatie
Oisterwijk
Programma
Niet Actief Beveiligde Overwegen
Startdatum
2021
Einddatum
2024

Sluiting van overweg

De overweg Jonkheerpad in Oisterwijk ligt midden in het natuurgebied  Landgoed Nemerlaer, aan de rand van de Kampina.  Vlakbij stroomt de Essche Stroom. Het gebied wordt veel bezocht door wandelaars. Zij maken gebruik van de overweg Jonkheerpad om het spoor over te steken. Dit levert gevaarlijke situaties op.

Over het thema veiligheid is ProRail met Brabants Landschap in gesprek gegaan. Brabants Landschap is eigenaar van de gronden rondom de overweg. We zijn samen tot overeenstemming gekomen dat we ons graag willen inspannen om onveilige situaties te voorkomen. Dit heeft geleid tot het besluit om de overweg op te heffen op 20 december 2021. Daarbij is afgesproken dat er wel een alternatief moet komen voor wandelaars om het spoor te kruisen.

Samen

ProRail werkt voor het opheffen van NABO samen met wegbeheerders (vaak gemeenten) en andere belanghebbende organisaties. We streven hierbij naar een gebiedsgerichte oplossing. Samen werken we aan het verbeteren van veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Wil je meer weten over het opheffen van NABO’s?

Lees verder

Tunnel onder het spoor

Om er voor te zorgen dat mensen het spoor veilig kunnen passeren in de toekomst, werken we aan een plan voor een tunnel onder het spoor. Deze tunnel komt ten westen van de huidige overweg, op de plek waar de Esschestroom onder het spoor door gaat. Ook gaan we een vlonderpad aanleggen tussen de tunnel en het huidige wandelpad.

Op dit moment worden de plannen uitgewerkt. De verwachting is dat de tunnel begin 2024 gerealiseerd is. Tot die tijd kunnen wandelaars gebruik maken van de overweg bij de Posthoornseweg.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers