Overweg Jonkheerpad in Oisterwijk opgeheven

Nieuws

20 december 2021

Vanaf vandaag is de overweg Jonkheerpad in Oisterwijk gesloten. Deze overweg (voorheen gebruikt door voetgangers) was een zogenaamde NABO: een Niet Actief Beveiligde Overweg. Dit type overweg wordt niet afgesloten door middel van slagbomen en dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Daarom heeft ProRail in overleg met Brabants Landschap besloten de overweg te sluiten. Ondertussen werken we een plan uit om een tunnel onder het spoor aan te brengen zodat mensen het spoor veilig kunnen kruisen.

Overweg Jonkheerpad

De voormalige overweg Jonkheerpad in Oisterwijk ligt midden in een natuurgebied, vlakbij Kasteel Nemerlaer en de Essche Stroom. Het gebied wordt veel bezocht door wandelaars. Zij maakten gebruik van de overweg Jonkheerpad om het spoor over te steken. Dit leverde gevaarlijke situaties op.

Over het thema veiligheid is ProRail met Brabants Landschap in gesprek gegaan. Brabants Landschap is eigenaar van de gronden rondom de overweg. We zijn samen tot overeenstemming gekomen dat we ons graag willen inspannen om onveilige situaties te voorkomen. Dit heeft geleid tot het besluit om de overweg op te heffen op 20 december 2021. Daarbij is afgesproken dat er wel een alternatief moet komen voor wandelaars om het spoor te kunnen kruisen.

Bekijk het infopaneel

Een tunnel onder het spoor

We werken samen aan een plan voor een tunnel onder het spoor. Deze tunnel komt ten westen van de huidige overweg, op de plek waar de Essche Stroom onder het spoor door gaat. Ook gaan we een vlonderpad aanleggen tussen de tunnel en het huidige wandelpad. Op dit moment werken we de plannen uit. We verwachten dat de tunnel in 2023 gerealiseerd is. Tot die tijd kunnen wandelaars gebruik maken van de overweg bij de Posthoornseweg.

Samen

ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat willen het aantal NABO’s terugbrengen tot 0. Want de veiligste overweg, is geen overweg. In Nederland zijn zo’n 277 NABO’s. ProRail werkt voor het opheffen van NABO samen met wegbeheerders (vaak gemeenten) en andere belanghebbende organisaties. We streven hierbij naar een gebiedsgerichte oplossing. Samen werken we aan het verbeteren van veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers