Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Afsluiting overweg Maartensdijkseweg in Hilversum

Nieuws

11 maart 2022

ProRail heeft de niet actief beveiligde overweg (NABO) aan de Maartensdijkseweg in Hilversum afgesloten. Samen met de gemeente, bouwbedrijf BAM Infra Nederland en enkele omwonenden is deze mijlpaal gevierd met een kleine bijeenkomst.

Veiliger

Harro Homan, regiodirecteur van ProRail, heeft samen met Annette Wolthers, wethouder van gemeente Hilversum en Alfred Siemes, directeur Verwerving Civiel bij BAM Infra Nederland, sloten geplaatst op de nieuw geplaatste hekken van de overweg. Harro: “Onbeveiligde overwegen zijn gevaarlijk en worden door het toenemende trein- en wegverkeer steeds gevaarlijker. Hoe minder overwegen hoe veiliger het wordt.”

Op de plek van de overweg komt een fietstunnel, ontworpen door BAM Infra Nederland. Annette: “Dit wordt een bijzondere tunnel waar niet alleen ruimte is voor fietsers en voetgangers, maar ook voor ruiters en vee van het Goois Natuurreservaat. De nieuwe tunnel maakt het mogelijk de natuurgebieden met elkaar te verbinden. Door de aanleg van een speciale geleiding kunnen diersoorten zoals reeën, dassen en kleinere zoogdieren ook gebruikmaken van de tunnel.”

  • Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail, sluit samen met Annette Wolthers, wethouder van gemeente Hilversum, en Alfred Siemes, directeur Verwerving Civiel bij BAM Infra Nederland, de overweg af
    Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail, sluit samen met Annette Wolthers, wethouder van gemeente Hilversum, en Alfred Siemes, directeur Verwerving Civiel bij BAM Infra Nederland, de overweg af
  • De directeuren en de wethouder helpen mee met de ontmanteling
    De directeuren en de wethouder helpen mee met de ontmanteling

Uitvoering in de zomer

De overweg wordt nu al afgesloten vanwege de onveiligheid voor gebruikers. Ook kunnen hierdoor de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de fietstunnel veilig worden uitgevoerd. De planning is dat de fietstunnel onder het spoor in augustus van dit jaar wordt gebouwd. Dan rijden er enkele dagen geen treinen op het traject Utrecht-Hilversum. De oplevering van de fietstunnel en ingebruikname staat gepland voor oktober van dit jaar.

Project DOEN

Pieter Dijkstra, projectmanager ProRail geeft aan: “Dit project wordt uitgevoerd in lijn met ‘project DOEN’. Belangrijkste uitgangspunten hiervan zijn de realisatie van maximale klantwaarde, eerlijk geld voor eerlijk werk, optimale samenwerking en werken vanuit de bedoeling. De aanpak van DOEN zit tegen de bouwteamaanpak aan, met het grote verschil dat bij DOEN geen ingenieursbureau wordt gecontracteerd.”

“De conditionering, het ontwerp en het opstellen van het uitvoeringscontract wordt samen met de aannemer gedaan. Een dergelijke samenwerking verkort de reguliere doorlooptijd, geeft minder risico’s, reduceert kosten, vergroot het werkplezier en zorgt ervoor dat kansen één op één toegepast kunnen worden in het ontwerp.”

Hoe minder overwegen, hoe veiliger het wordt.

Harro Homan regiodirecteur bij ProRail

Ondertekenen overeenkomst

Tijdens de bijeenkomst is de overeenkomst tussen ProRail en BAM Infra Nederland getekend. Pieter: “Het belangrijkste is dat we eerst gezamenlijke keuzes hebben gemaakt en daarna pas naar de kosten gingen kijken. We hebben een overeenkomst die ruimte geeft om het samen op te lossen. Met Project DOEN is de bouwer écht onderdeel van het ontwerpproces en voorbereiding.”

Alfred Siemes, vult aan: “Met veel enthousiasme zijn wij de uitdaging aangegaan om een onderdoorgang te realiseren met maximale klant- en gebruikerswaarde. Door de inbreng van ieders expertise en met de focus op het gezamenlijke belang. De sleutel tot succes is om elkaar goed mee te nemen in het proces. Alles voor een mooier en veiliger Nederland.”

Hilversum

In de gemeente Hilversum waren twee niet actief beveiligde overwegen, de overweg aan de Maartensdijkseweg en de overweg aan het Lambert Veenspad. De overweg aan het Lambert Veenspad is in november 2019 opgeheven. Met de bouw van de fietstunnel aan de Maartensdijkseweg komt ook op deze locatie een eind aan een onveilige situatie.

Programma NABO

ProRail voert in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het programma NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen) uit. Het doel is om alle niet actief beveiligde overwegen op het reizigersnet die openbaar toegankelijk zijn op te heffen, te beveiligen of aan te passen.

Lees meer over het programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers