Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Tweede overweg in Santpoort-Zuid gesloten

Nieuws

7 april 2021

Na het verplaatsen van boerderij Sinneveld is op dinsdag 6 april de tweede onbewaakte overweg in Santpoort-Zuid gesloten. Daarmee is een einde gekomen aan een proces van vele jaren, waarmee spoorbeheerder ProRail de veiligheid van dit stuk spoor flink wil verbeteren.

Boerderij

In november 2020 ging de noordelijke overweg al dicht, nadat er een ontsluitingsweg was aangelegd. Voor de zuidelijke overweg was het nog even wachten op de verplaatsing van de boerderij Sinneveld naar de andere kant van het spoor. Nu dat is gebeurd kon ook deze overweg gesloten worden.

“Hiermee is een einde gekomen aan een proces van vele jaren waarmee we de veiligheid op dit stuk spoor flink willen verbeteren,” zegt ProRail regiodirecteur Harro Homan. “We zijn er blij mee dat we dit nu na intensieve samenwerking met de gemeente, de landelijke bemiddelaar overwegen van het ministerie, en overleg met omwonenden hebben kunnen afronden.” De overweg is afgesloten door de plaatsing van een hekwerk. De komende weken gaat ProRail verder met de afwerking van beide overwegen en zullen we de bouwplaatsen opruimen.

  • Harro Homan (regiodirecteur bij ProRail) en Bram Diepstraten (wethouder bij de gemeente Velsen) bij de overweg in Santpoort
    Harro Homan (regiodirecteur bij ProRail) en Bram Diepstraten (wethouder bij de gemeente Velsen) bij de overweg in Santpoort
  • Station Santpoort Zuid
    Station Santpoort Zuid

Flauwe bocht

De onbeveiligde overwegen in Santpoort-Zuid lagen in een flauwe bocht in de spoorweg. Daardoor was er maar weinig tijd om een aankomende trein op tijd op te merken. In de loop van de tijd werd de noordelijke overweg beveiligd met onder meer lichtsignalen, een veerooster en hekken die onlangs nog voorzien waren van elektromotoren. Omdat ook hiermee onveilige situaties zouden blijven bestaan werkte ProRail samen met de gemeente Velsen en omwonenden aan een definitieve oplossing: namelijk het sluiten van beide overwegen.

“Ik ben ongelooflijk blij met het sluiten van deze laatste onbewaakte overweg in onze gemeente,” zegt Bram Diepstraten, wethouder mobiliteit bij de gemeente Velsen en verkeersveiligheidsambassadeur voor de regio Haarlem-IJmond. “Met deze oplossing is het gebied rond dit stuk spoor nu echt veilig voor onze inwoners, bezoekers en voor de treinen die hier rijden.”

Met deze oplossing is het gebied rond dit stuk spoor nu echt veilig.

Bram Diepstraten wethouder mobiliteit bij de gemeente Velsen

NABO-programma

De sluiting past in een aanpak van ProRail om in Nederland overwegen op te heffen en zo de veiligheid op en rond het spoor te verbeteren. In Nederland zijn honderden Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s). Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft ProRail een opdracht gegeven om de 180 publiek toegankelijke NABO’s op het reizigersnet voor eind 2023 te hebben aangepakt.

“Onbeveiligde overwegen zijn niet meer van deze tijd,” zegt Harro Homan van ProRail. “Voor de aanpak werken we met veel partijen samen: het ministerie, gemeenten, provincies, landeigenaren, terreinbeheerders, vervoerders, de landelijke bemiddelaar en belangengroepen.” ProRail heeft tot nu toe 67 van deze 180 NABO’s aangepakt en de NABO bij boerderij Sinneveld in Santpoort-Zuid is nummer 68. Lees meer over het NABO-programma.

Onbeveiligde overwegen zijn niet meer van deze tijd.

Harro Homan regiodirecteur bij ProRail

Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland zijn er nog negen onbewaakte overwegen die binnen dit NABO-programma vallen. Het gaat om overwegen in de gemeenten Enkhuizen, Hilversum, Heemstede, Koggenland, Heiloo en Drechterland. In samenwerking met verschillende partijen wil ProRail ervoor zorgen dat deze overwegen voor het einde van het jaar 2023 zijn gesloten.

ProRail maakt het spoor in de regio klaar voor meer treinen. Door overwegen aan te pakken wordt het spoor niet alleen veiliger, maar komt er ook meer ruimte op het spoor door minder oponthoud.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers