Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Akkoord voor opheffen onbewaakte overwegen Hooghalen

Nieuws

21 augustus 2020

ProRail heeft samen met NS besloten twee Niet Actief Beveiligde Overwegen bij Hooghalen op korte termijn af te sluiten. Het levert namelijk gevaarlijke verkeerssituaties op. Op 22 mei van dit jaar verongelukte een machinist op één van die overwegen bij een aanrijding met een landbouwvoertuig. Afgelopen woensdag vond op de andere overweg bijna opnieuw een aanrijding plaats.

Met directie ter plaatse geweest

Vrijdag 21 augustus is afgesproken om een tijdelijke weg aan te leggen. De directies van ProRail en NS hebben samen met de burgemeester van Hooghalen een bezoek gebracht aan de boer die bij de onbewaakte overweg woont. Samen met hem bespraken ze de situatie ter plaatse. Tijdens dit gesprek hadden alle partijen hetzelfde doel en is er een akkoord bereikt. De onbewaakte overwegen in Hooghalen sluiten we zo snel mogelijk af.

Zo snel mogelijk van de overwegen af

Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, noemt het een goed resultaat dat deze overwegen binnenkort worden aangepakt. “Een compliment waard. Met creativiteit en in goed overleg zijn de betrokken boer, NS, ProRail, gemeente Midden-Drenthe en landelijk bemiddelaar overwegen Letty Demmers er uit gekomen. Laat dit ook een aansporing voor ons allemaal zijn. Elk incident op een overweg is er een te veel. We moeten zo snel mogelijk van deze onbeveiligde overwegen af.”

Voppen blij met medewerking

John Voppen, CEO van ProRail is tevreden over de snelle oplossing. "We zijn blij dat we de medewerking hebben van de betrokken boeren. De burgemeester speelde hier ook een belangrijke rol in. Daar zijn we samen met NS de gemeente zeer erkentelijk voor. Nu is het zaak om zo snel mogelijk door te pakken. Volgende week zijn we begonnen!"

Tijdelijke weg

Het akkoord betreft allereerst een tijdelijke weg die een alternatieve route vormt. Daarmee kunnen de betrokken landeigenaren hun grond bereiken, zonder dat ze deze overwegen nog nodig hebben. Daarnaast is afgesproken met een taskforce het ontwerp en de aanleg van de definitieve weg uit te werken. Aan beide aspecten is door alle partijen volle medewerking toegezegd.  

Ongelukken voorkomen

Er is door ProRail extra toezicht geregeld om overstekend verkeer extra alert te maken. Voppen: “We moeten alles doen om ongelukken te voorkomen. We roepen hierbij gemeenten en grondeigenaren bij andere onbewaakte overwegen in Nederland op om ook in actie te komen. Samen willen we eruit komen om dit soort overwegen op te heffen.”

25 miljoen extra uitgetrokken

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werken met betrokken overheden en vervoerders samen om alle onbeveiligde overwegen in Nederland te beveiligen of op te heffen. Staatssecretaris Van Veldhoven maakte eerder dit jaar bekend 25 miljoen euro extra uit te trekken voor de aanpak van overwegen, om zo de veiligheid op het spoor te garanderen en om in de toekomst meer en snellere treinen te laten rijden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers