Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Rotterdam : Rookwerende schermen op Blaak

Op station Rotterdam Blaak monteren we langs de trappen en roltrappen glazen schermen aan het plafond. Deze schermen houden rook tegen. Mocht er ooit brand in het station ontstaan, hebben reizigers meer tijd om het station te verlaten zonder dat zij rook inademen.

Locatie
Rotterdam
Startdatum
2023
Einddatum
2024

Werkzaamheden

Om de rookwerende schermen te plaatsen, zijn aanpassingen nodig in het station. In 2023 heeft aannemer Wallaard voorbereidende werkzaamheden getroffen bij perron 1 en 2. Wallaard heeft onder andere geluiddempende coating verwijderd en ankers en staalprofielen in het plafond geboord. Inmiddels zijn de eerste rookwerende schermen gemonteerd boven in de hal bij de uitgang naar het Citizen Hotel (doorgang naar de metro).

Om de rookwerende schermen langs de trappen te kunnen monteren, mogen er een aantal dagen geen treinen rijden. Wallaard moet namelijk met grote machines dicht bij het spoor kunnen komen om de schermen te bevestigen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. Reizigers zien op sommige plekken dus dat het werk nog niet geheel is afgerond. Het station is wel gewoon veilig en toegankelijk.

Houd deze projectpagina in de gaten voor een actuele planning.

Rookwerende schermen langs trappen en roltrappen

Op basis van Computational Fluid Dynamics (CFD) simulaties is gebleken dat de huidige bouwkundige-en installatietechnische situatie van station Blaak voldoet aan de regelgeving, maar ook beter kan. Uit de CFD simulaties blijkt dat in de huidige situatie de noord- en zuidhal zich vullen met rook tijdens een brand, omdat deze in open verbinding staan met de perrons. Om dit te verbeteren, brengen we glazen schermen rond de trappen en roltrappen naar de noord- en zuidhal aan die rook tegenhouden. In goed overleg met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is er een ontwerp gerealiseerd door Movares. Aannemer Wallaard gaat de rookwerende schermen plaatsen.

  • Huidig station Rotterdam Blaak met open trappen. Copyright Movares, fotograaf Rindert van den Toren
    Huidig station Rotterdam Blaak met open trappen. Copyright Movares, fotograaf Rindert van den Toren
  • Impressie van het toekomstige station Rotterdam Blaak. Noordhal met glazen schermen langs de trappen. Copyright Movares
    Impressie van het toekomstige station Rotterdam Blaak. Noordhal met glazen schermen langs de trappen. Copyright Movares
  • Impressie van het toekomstige station Rotterdam Blaak. Zuidhal met rookscherm bij de oude stadsmuur. Copyright Movares
    Impressie van het toekomstige station Rotterdam Blaak. Zuidhal met rookscherm bij de oude stadsmuur. Copyright Movares

Glazen schermen die rook tegenhouden

Op basis van simulaties is gebleken dat de huidige bouwkundige- en installatietechnische situatie van station Blaak ongevaarlijk is, maar ook beter kan. Daarom plaatsen we rookwerende schermen langs de trappen en roltrappen.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers