Spoorbrug Zuidhorn

In Zuidhorn vervangt ProRail de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal. Dat gebeurt omdat de hele hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl wordt aangepakt. Zo kunnen grotere schepen straks veilig en vlot doorvaren.
Spoorbrug Zuidhorn
Spoorbrug Zuidhorn

Langer en hoger

De nieuwe spoorbrug wordt langer dan de huidige brug: zo’n 200 meter lang. Hij gaat over het water heen én over de wegen op beide oevers. De nieuwe, moderne spoorbrug wordt ook een stuk hoger. Daardoor kunnen schepen met vier lagen containers straks onder het spoor door varen.

Vervangend vervoer

Eind september 2017 rijden er maximaal 72 uur geen treinen tussen Groningen en Leeuwarden. Want in die tijd sluiten wij het spoor aan op de nieuwe brug die er dan al ligt. Reizigers kunnen gebruik maken van bussen.

Planning spoorbrug

  • Begin 2016: start werkzaamheden voor de spoorbrug
  • Juli 2017: invaren van de nieuwe spoorbrug; de treinen gaan nog over de oude brug.
  • Eind september 2017: aansluiten van het spoor op de nieuwe brug. Daarna volgt de sloop van de oude brug.
  • Winter 2017: de nieuwe spoorbrug is helemaal klaar. Inclusief het spoor dat eroverheen loopt.
  • Begin 2018: aanleg wegen.

Project Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

ProRail werkt hier in opdracht van de Provincie Groningen. De spoorbrug valt onder het project Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, van de provincies Fryslân, Groningen en Rijkswaterstaat. Het hele project is in het voorjaar van 2018 klaar.

Nieuws

Groningen-Leeuwarden: we gaan beginnen

Overzichtskaart van alle bouwwerkzaamheden voor het project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden.
Overzichtskaart van alle bouwwerkzaamheden voor het project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden.
ProRail projectmanager Anne Zwiers: “Na jaren van voorbereiding zijn we toe aan de uitvoering van dit mega project: tussen Groningen en Leeuwarden werken we aan kilometers meer spoor, langere perrons en nieuwe grote ongelijkvloerse spoorkruisingen. Allemaal om vanaf 2020 meer treinen te rijden.” Om een aantal grote vorderingen te maken rijden er in en rond de herfstvakantie deels bussen in plaats van treinen.
Gepubliceerd op

Hotel Zuidhorn geopend

Bij de nieuwe spoorbrug in Zuidhorn is een hotel geopend: speciaal voor insecten en kleine dieren.
Bij de nieuwe spoorbrug in Zuidhorn is een hotel geopend: speciaal voor insecten en kleine dieren.
ProRail opende in Zuidhorn een hotel: dankzij een ecologische wand zijn bij de nieuwe spoorbrug insecten, kleine zoogdieren en amfibieën te gast. Ook aan vogels is gedacht: voor Zwaluwen zijn speciale nestelgaten aangebracht. Het geheel vormt een mooie duurzame inpassing in het landschap. Laat het voorjaar maar komen!
Gepubliceerd op

Webcams

Veelgestelde vragen

Contact