Spoorbrug siert skyline Zuidhorn

De spoorbrug bij Zuidhorn ligt vanaf zaterdagavond op zijn plaats. De mooie witte bogen bepalen vanaf nu mede de aanblik van de omgeving!

Brug op wielen

Vanaf de vroege morgen wordt er geconcentreerd doorgewerkt in Zuidhorn. Tientallen vakmensen legden de laatste hand aan de voorbereidingen van het bijzondere transport. De bijna 40 meter hoge spoorbrug is het afgelopen jaar opgebouwd aan een van de kades van het Van Starkenborghkanaal. De hele constructie is deze week op 2 wagens met 14 assen gezet en vanmorgen kwam het gevaarte in beweging. De voorste wagen reed van de wal op een in het water gelegen dubbele ponton. Dat gaat allemaal heel rustig en zorgvuldig. Toegestroomd publiek vroeg zich regelmatig af of er wel iets gebeurde, maar centimeter voor centimeter verplaatsten we het gevaarte veilig naar zijn bestemming.

Brug op water

De voorste wagen dreef dankzij de pontons vervolgens heel voorzichtig naar het midden van het kanaal. De 1,7 miljoen kilo zware stalen boogbrug begon aan zijn reis naar de overkant. Ondertussen moesten we het blok pontons onder de brug heel rustig bijsturen. Dat lukte allemaal geweldig, mede dankzij het rustige weer. Helaas voor de kijkers regende het wel enige tijd, maar de wind bleef nagenoeg liggen. 

Brug aan de overkant

Toen de brug eenmaal landde aan de overkant kon ook het achterste deel verder oprijden en de brug op zijn nieuwe plaats leggen. Wat nu nog rest is het op hoogte brengen van de brug en het verder afwerken van de constructie. Daarna kunnen sporen en infrastructuur worden aangelegd. In het najaar rijden er al treinen overheen. In de loop van 2018 is het hele project klaar. Op deze en deze link kun je live webcam beelden volgen. Komende tijd meer nieuws via https://www.prorail.nl/projecten/spoorbrug-zuidhorn

 

Gepubliceerd op