Maarsbergen : Onderdoorgangen en fietsbruggen

Een betere doorstroom, een veiligere verkeerssituatie en een leefbaarder dorp. Dat is wat gemeente Utrechtse Heuvelrug, provincie Utrecht en ProRail in Maarsbergen willen bereiken. De afgelopen jaren werkten we daarom samen aan de plannen om dit mogelijk te maken. En met resultaat, want in 2027 zullen er in Maarsbergen twee spooronderdoorgangen en drie fietsbruggen gerealiseerd worden. ProRail staat aan de lat voor de realisatie hiervan.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 16 november 2023.
Locatie
Maarsbergen
Startdatum
2024
Einddatum
2027

Ambitieus plan

De komende jaren gaan er meer treinen rijden op het traject tussen Utrecht en Arnhem. Daarom spraken ProRail, provincie Utrecht, gemeenten en het Rijk al in 1999 af dat bij Bunnik, Driebergen-Zeist en Maarsbergen de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid verbeterd moest worden. In Bunnik en Driebergen-Zeist zijn inmiddels nieuwe stations en onderdoorgangen gerealiseerd. In Maarsbergen gaan we nu ook aan de slag. En dat is hard nodig, want de drukke overweg zorgt nu vaak voor files van en naar het dorp.

In Maarsbergen zullen maar liefst twee onderdoorgangen gerealiseerd worden die het verkeer veilig onder het spoor door leiden. De N226 verplaatst zich naar het westen. Daar wordt het snelverkeer door een eigen spooronderdoorgang geleid die aansluit op een nieuwe rotonde. Er komen drie nieuwe fietsbruggen voor doorgaand langzaam verkeer (fietsers en voetgangers). De huidige gelijkvloerse spoorwegovergang verdwijnt, en op die plek komt een onderdoorgang voor langzaam verkeer.

Veilig, leefbaar en groen

De spooronderdoorgangen zorgen straks voor een betere doorstroming van het verkeer. Dat staat nu vaak op de snelweg voor een gesloten overweg te wachten. Omdat snel en langzaam verkeer straks ieder hun eigen onderdoorgang en route naar het dorp hebben, wordt de situatie ook een stuk veiliger. Ten slotte verbetert de leefbaarheid van het dorp. Er is in de nieuwe plannen veel aandacht voor het behoud van het groene karakter van het dorp. Ook rijdt er straks minder snelverkeer door de kern.

Uitvoeringsfase

ProRail zorgt in samenwerking met bouwbedrijf Hegeman Bouw en Infra voor de realisatie van het project. De voorlopige bouwfasering en planning zijn inmiddels bekend. Vanaf begin 2024 zal gestart worden met de voorbereidende werkzaamheden. Vanaf maart 2024 zullen de daadwerkelijke werkzaamheden starten. Beide onderdoorgangen zullen naar verwachting in 2027 in gebruik worden genomen.

Impressies en uitleg over het ontwerp (pdf) Impressies en uitleg over het ontwerp (pdf)

Kaart van het nieuwe plan

Voorlopige bouwfasering (pdf) Voorlopige bouwfasering (pdf)

Contact

Je kunt op verschillende manieren op de hoogte blijven of contact opnemen met het project. Download de Bouwapp: dat kan gemakkelijk door in Google Play of de Apple App Store te zoeken op ‘bouwapp’. Zoek in de app naar ‘onderdoorgang Maarsbergen’. Open het project en klik op ‘volgen’. Selecteer ten slotte de betreffende doelgroep. Je kunt je hieronder ook aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Liever een vraag stellen? Stuur dan een mailtje.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je weten wat wij gaan doen binnen dit project en wanneer? Meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Schrijf je in Schrijf je in

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers