Maarsbergen : Onderdoorgangen en fietsbruggen

Een betere doorstroom, een veiligere verkeerssituatie en een leefbaarder dorp. Dat is wat gemeente Utrechtse Heuvelrug, provincie Utrecht en ProRail in Maarsbergen willen bereiken. De afgelopen jaren werkten we daarom samen aan de plannen om dit mogelijk te maken. En met resultaat, want in 2026 zullen er in Maarsbergen twee spooronderdoorgangen en drie fietsbruggen gerealiseerd worden. ProRail staat aan de lat voor de realisatie hiervan.

Locatie
Maarsbergen
Startdatum
2023
Einddatum
2026

Ambitieus plan

De komende jaren gaan er meer treinen rijden op het traject tussen Utrecht en Arnhem. Daarom spraken ProRail, provincie Utrecht, gemeenten en het Rijk al in 1999 af dat bij Bunnik, Driebergen-Zeist en Maarsbergen de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid verbeterd moest worden. In Bunnik en Driebergen-Zeist zijn inmiddels nieuwe stations en onderdoorgangen gerealiseerd. In Maarsbergen gaan we nu ook aan de slag. En dat is hard nodig, want de drukke overweg zorgt nu vaak voor files van en naar het dorp.

In Maarsbergen zullen maar liefst twee onderdoorgangen gerealiseerd worden die het verkeer veilig onder het spoor door leiden. De N226 verplaatst zich naar het westen. Daar wordt het snelverkeer door een eigen spooronderdoorgang geleid die aansluit op een nieuwe rotonde. Er komen drie nieuwe fietsbruggen voor doorgaand langzaam verkeer (fietsers en voetgangers). De huidige gelijkvloerse spoorwegovergang verdwijnt, en op die plek komt een onderdoorgang voor langzaam verkeer.

Veilig, leefbaar en groen

De spooronderdoorgangen zorgen straks voor een betere doorstroming van het verkeer. Dat staat nu vaak op de snelweg voor een gesloten overweg te wachten. Omdat snel en langzaam verkeer straks ieder hun eigen onderdoorgang en route naar het dorp hebben, wordt de situatie ook een stuk veiliger. Ten slotte verbetert de leefbaarheid van het dorp. Er is in de nieuwe plannen veel aandacht voor het behoud van het groene karakter van het dorp. Ook rijdt er straks minder snelverkeer door de kern.

Uitvoeringsfase

Momenteel wordt er gewerkt aan het contracteren van de aannemer die het werk uit gaat voeren. Als die aan boord is, zal ProRail in de tweede helft van 2023 beginnen met de voorbereidende werkzaamheden. Uiteraard zullen we bewoners hier tijdig over informeren. Beide onderdoorgangen zullen naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen.

Kaart van het nieuwe plan

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je weten wat wij gaan doen binnen dit project en wanneer? Meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Schrijf je in Schrijf je in

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers