Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Heiloo : Spoortunnel Vennewatersweg (Project gerealiseerd)

De spoorwegovergang bij de Vennewatersweg in Heiloo is een spoortunnel geworden. Dit zorgt voor een betere verkeersdoorstroom. Ook is de nieuwe situatie veiliger. De tunnel is in juli 2020 in gebruik genomen.

Locatie
Heiloo
Startdatum
2018
Einddatum
2020

Steeds drukker

Het werd steeds drukker bij de spoorwegovergangen in Heiloo. In de toekomst gaan er meer treinen rijden. En neemt het aantal auto’s toe. Dat komt onder meer door het groeiend aantal nieuwbouwwoningen in Zandzoom en Zuiderloo. De gemeente Heiloo wil dat het wegverkeer ook in de toekomst goed blijft doorstromen. Daarom heeft ze ProRail de opdracht gegeven om van de spoorwegovergang bij de Vennewatersweg een spoortunnel te maken.

Bekijk: Timelapse: de bouw van de spoortunnel

Betere doorstroming en veiligheid

De tunnel heeft twee rijbanen gekregen voor auto’s en landbouwverkeer. Voor fietsers kwam er een vrijliggend fietspad en voor voetgangers een stoep. Het fietspad sluit aan op de noordelijke en zuidelijke route van de Groeneweg.

Dankzij de tunnel hoeven bestuurders, fietsers en voetgangers niet meer te wachten als er een trein langsrijdt. Hiermee neemt de doorstroming van het verkeer toe en wordt Heiloo beter bereikbaar. Ook hulpverleners en nooddiensten zijn sneller ter plaatse. Daarnaast neemt de kans op ongevallen af, nu het trein- en wegverkeer elkaar niet meer kruisen.

Planning

ProRail is in november 2018 gestart met de werkzaamheden. Vanaf maart 2019 tot april 2020 werd de Vennewatersweg afgesloten. Het verkeer werd omgeleid. We plaatsten damwanden en legden het wegdek van de tunnel aan. De treinen bleven het grootste deel van de tijd gewoon rijden. Ook bleef het station gewoon bereikbaar.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers