In Heiloo hebben we een nieuwe spooronderdoorgang geopend

Nieuws

20 mei 2020

De spooronderdoorgang op de Vennewatersweg in Heiloo is officieel geopend voor alle verkeer: auto’s, vrachtwagens, fietsers en voetgangers kunnen veilig onder het spoor door. De onderdoorgang komt in plaats van een drukke overweg. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid, de leefbaarheid voor de omgeving en de verkeersdoorstroom.

Onthulling van de naam

ProRail en de bouwcombinatie Mobilis-Hegeman hebben dit grote project in anderhalf jaar voor elkaar gekregen. Wethouder Rob Opdam opende de tunnel op woensdag 20 mei door de naam te onthullen. Hij deed dit door vanaf de fietsbrug het doek van het naambord te verwijderen. De tunnel heeft de toepasselijke naam ‘Door de Strandwal’. Na de onthulling werden de hekken weggehaald door de aannemer en kon het wachtende verkeer voor het eerst door de tunnel.

Online opening

Vanwege de coronamaatregelen werd er een alternatieve openingshandeling bedacht. Er is een video gemaakt die bezoekers een kijkje geeft in de tunnel. Zo zijn zij als één van de eersten door de tunnel ‘gereden’.

‘Door de Strandwal’

‘Door de Strandwal’ verwijst naar de strandwal waar de onderdoorgang doorheen is gebouwd. Een dwarsdoorsnede van de grondlagen wordt getoond in het tegelwerk van de tunnel.

Fietsbrug

Naast de spooronderdoorgang is ook de fietsbrug over de Vennewatersweg open. Deze verbindt de Hoogeweg met de Groeneweg. Zo kunnen fietsers veilig de Vennewatersweg oversteken.

Terugblik

Sinds eind 2018 is door ProRail en bouwcombinatie Mobilis-Hegeman gewerkt aan de spooronderdoorgang aan de Vennewatersweg. Robert Jan Feijen, directeur Mobilis: “Mobilis is trots op het resultaat en bedankt de gemeente en ProRail voor de ruimte die wij hebben gekregen om het innovatieve Geo-beton toe te mogen passen in deze onderdoorgang. Door deze stap hebben we het project gezamenlijk een duurzaam karakter gegeven”.

“De buitendienststelling waarbij het spoordek werd ingereden blijft het meest indrukwekkende moment van het project. Dit was een extra uitdaging, want ondanks het zonnige weer was er veel wind, toch verliep deze prachtig”, aldus Kees Takkebos namens directie van Hegeman.

Ook Kees Rutten, regiodirecteur van ProRail, kijkt terug op een succesvolle samenwerking en afronding van het project. “Door deze spooronderdoorgang zorgen we ervoor dat er weer een veilige kruising met een drukke spoorweg bij komt. Hier zijn wij heel blij mee.” De nieuwe spooronderdoorgang zorgt voor meer verkeersveiligheid en een betere bereikbaarheid.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers