Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Uitdaging voor ondernemers: denk mee over slimme perroninnovaties

Nieuws

5 juni 2020

ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dagen ondernemers uit om te helpen bij het veiliger maken van perrons en optimaal gebruik van de perronruimte. Ze doen dat via een small business innovation research (SBIR). Een mooie kans voor bedrijven in tijden van corona.

Door de coronacrisis reizen er nu minder mensen met de trein, ook al wordt de dienstregeling weer volledig uitgevoerd. Toch is de verwachting dat het aantal reizigers in de toekomst flink zal groeien. Daardoor worden perrons in de toekomst drukker en voller.
Slimme innovaties moeten ervoor zorgen dat we de perrons ook dan veilig en efficiënt kunnen blijven gebruiken. Daarnaast moeten deze innovaties helpen om het in- en uitstappen vlotter te laten verlopen.

Mooi werk

ProRail ontwikkelt duurzame, veilige en op de toekomst voorbereide stations. Directeur Astrid Bunt van ProRail Stations ziet kansen voor ondernemers én voor de spoorsector. “Hoe mooi is het om juist nu ondernemend Nederland mee te laten denken met een mogelijke verbetering van de veiligheid op de perrons. Dit geeft niet alleen kansen voor innovatieve ideeën, maar ook kansen op mooi werk voor bedrijven in deze onzekere tijden.”

Optimale veiligheid

Voor de SBIR is in totaal bijna acht ton beschikbaar. De deelnemers wordt in deze competitie gevraagd om na te denken over de optimale veiligheid van de perronrand zodat ondanks toenemende drukte:

  • reizigers deze ruimte vrijhouden
  • treinen op tijd kunnen vertrekken
  • we de veiligheid optimaal waarborgen
  • personen niet in het spoor kunnen komen (bijvoorbeeld om over te steken)

Twee fases

De SBIR bestaat uit twee fases. In de eerste fase wordt om een haalbaarheidsonderzoek naar de innovatie gevraagd, inclusief een ‘schaalmodel’. In de tweede fase gaat het om onderzoek en ontwikkeling; een pilotplan, een prototype en testresultaten uit een praktijksituatie.
De SBIR Perronrandbeveiliging heeft een onafhankelijke commissie die de projectplannen beoordeelt. De totale opdracht loopt van mei 2020 tot maart 2022.

De uitvraag die nu loopt betreft fase 1. Aanbieders kunnen hun projectplan tot en met 22 juli 13:00 uur indienen. Meer informatie over het traject is te vinden via de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers