Mobilis krijgt opdracht voor Amstelstation en omgeving

Mobilis heeft de opdracht gekregen te werken aan de vernieuwing van station Amsterdam Amstel en omgeving. De werkzaamheden omvatten de uitbreiding van de ondergrondse fietsenstalling (straks: 3.400 parkeerplaatsen), en de aanleg van een nieuw tramstation op het voorplein (huidige taxistandplaats).

Ook gaat Mobilis het huidige voorplein herinrichten, evenals het Julianaplein (huidige tram- en busstation) en de Julianalaan. Dit gebeurt zodanig dat voor reizigers en omwonenden sprake is van minder hinder. De aannemer begint in het eerste kwartaal van 2018 en de oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2019.

Aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk

ProRail en de gemeente Amsterdam hebben besloten gezamenlijk deze aanbesteding te doen om zo een snelle en efficiënte uitvoering van de werkzaamheden te kunnen garanderen. Eén aannemer beperkt de overlast en hinder voor de  gebruikers en houdt het station en het stationsgebied beter bereikbaar en leefbaar tijdens de werkzaamheden.

De totale investeringskosten van deze vernieuwing bedragen circa €25 miljoen. De gemeente, ProRail en de Vervoerregio Amsterdam betalen samen deze kostenfinancieren samen het project. Station Amsterdam Amstel. Dit is een van de drukste stations in de metropoolregio met een groeiend aantal reizigers. De huidige investering is nodig om het station ook in de toekomst een efficiënt OV-knooppunt te laten zijn, met overstapmogelijkheden tussen trein, metro, tram en bus. En om een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke stationsomgeving te maken voor omwonenden en reizigers.

Totale project: station Amsterdam Amstel en omgeving

De werkzaamheden die Mobilis gaat uitvoeren, zijn onderdeel van een omvangrijk project. Station Amsterdam Amstel en de directe omgeving wordt grondig gerenoveerd en heringericht. Met als zichtbaar resultaat: een prachtig opgeknapte monumentale hal (uit 1939), perrons geschilderd  in de oorspronkelijke kleuren, een uitgebreide fietsenstalling, goed ingerichte perrons, de aanleg van een nieuw stationsplein én nieuwe bus- en tramhaltes. Hierdoor kunnen reizigers straks makkelijker gebruik maken van trein, metro, bus en tram. Ook worden twee woonblokken bij het station gebouwd, op de plek waar nu de trams en bussen staan. Hierin komen naast  woningen ook detailhandel, maatschappelijke dienstverlening, horeca en culturele voorzieningen. De bouw daarvan staat gepland vanaf 2019.

Enkele onderdelen van het omvangrijke project zijn al klaar: het groene buurtparkje tegenover het Amstelstation en het aantal fietsparkeerplekken aan de westzijde van het station Amstel. Daar komen binnenkort 2.400 plekken. Het nieuwe busstation met monumentale stationsluifel en de Amstel Tower, met daarin 192 woningen en een hotel, worden naar verwachting in het voorjaar van 2018 opgeleverd.

In 2023 zullen alle werkzaamheden - een intensieve samenwerking tussen gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, NS en ProRail -  klaar zijn.

 

Gepubliceerd op