Stationsomgeving Assen

Assen is de snelst groeiende stad in het noorden; de groei gaat gepaard met meer woon- en werkverkeer. Ook met meer treinen. Daarom groeien het spoor en het station in Assen mee. Voor reizigers verbetert er veel in het stationsgebied van Assen. Met een compleet nieuw stationsgebouw, verbeterde toegang en een beter spoor, kan reizen via Assen comfortabel en snel.

Nieuw toegankelijk station

De stationsomgeving in Assen wordt geheel vernieuwd. Samen met de NS en de gemeente Assen bouwen we een nieuw stationsgebouw. Dat beter toegankelijk is dankzij de nieuwe toegang via een tunnel aan de oostkant, met een lift, en bredere trappen. Perron 1 hebben we langer en breder gemaakt, zodat hier ook intercity’s kunnen stoppen. Onder het station komt bovendien een ruime nieuwe fietsenstalling.

Spoor

Het sporenplan bij station Assen is aangepast. In eerste plaats om ruimte te maken voor de extra pendeltrein die in de spitsuren tussen Groningen en Assen is gaan rijden. Deze trein kan nu keren in Assen. Daarnaast hebben we een aantal wissels weggehaald, waarmee er minder kans is op storingen. Tot slot vernieuwden we de overige wissels en het spoor.

Assen bereikbaar met de FlorijnAs

De aanpak van het stationsgebied in Assen is samen met 7 andere projecten onderdeel van Assens omvangrijke programma FlorijnAs. Hiermee maakt de stad zich klaar voor de toekomst. Met een betere bereikbaarheid, soepele doorstroming van het verkeer, en ontwikkeling op het gebied van natuur, recreatie, wonen en werken. Lees meer op florijnas.com. 

Planning

In 2016 zijn we met de werkzaamheden in het stationsgebied Assen gestart. Het werk loopt tot in 2019; dan is het station klaar. De werkzaamheden aan het spoor zijn in 2017 afgerond.

ProRail werkt aan het stationsgebied Assen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Assen.

Spoorplan Noord-Nederland

De werkzaamheden aan het spoor zijn gefinancierd vanuit het Regiospecifiek Pakket (RSP), dat de bereikbaarheid van het Noorden vergroot. ProRail werkte voor dit project samen met de gemeente Assen. Project Sporen in Assen is samen met ruim 20 andere spoorprojecten onderdeel van het Spoorplan Noord-Nederland. Van extra treinen en nieuwe stations tot spoortunnels en reistijdverkorting. Sommige van deze projecten worden al uitgevoerd, andere zitten nog in het stadium van onderzoek of besluitvorming. Maar ze dragen allemaal bij aan een betere bereikbaarheid van het Noorden. Meer informatie op www.prorail.nl/spoorplannoordnederland.

Nieuws

Foto's afwerken van station Assen

Station Assen krijgt met deze nieuwe houten kap een heel eigen uitstraling.
Station Assen krijgt met deze nieuwe houten kap een heel eigen uitstraling.
Mooie foto's van de bouw van het nieuwe station Assen. Het schiet op, maar er is nog veel werk aan de winkel. 13 mei openen we de reizigerstunnel al terwijl we daarna verder de afwerking afronden. De opening van het gehele station is in het najaar 2018.
Gepubliceerd op

Kijk live mee via de webcams:

Bekijk: Timelapse werkzaamheden 16 t/m 30 april

Impressie nieuwe station Assen

Facts and figures

Documenten

Contact