Zuidhorn : Vervangen van spoorbrug Zuidhorn (Project gerealiseerd)

In Zuidhorn heeft ProRail de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal vervangen. Dat hebben we gedaan omdat de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl wordt aangepakt. Zo kunnen grotere schepen straks veilig en vlot doorvaren.

Locatie
Zuidhorn
Startdatum
2015
Einddatum
2018

Langer en hoger

De nieuwe spoorbrug is langer dan de huidige brug: zo’n 200 meter lang. De brug gaat over het water heen én over de wegen langs het water. De nieuwe spoorbrug is ook een stuk hoger. Daardoor kunnen schepen met vier lagen containers nu onder het spoor door varen.

Bekijk: Timelapse: de werkzaamheden bij Zuidhorn

Project Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

ProRail verving de spoorbrug in opdracht van de provincie Groningen. De spoorbrug viel onder het project Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Dit was een gezamenlijk project van de provincies Fryslân, Groningen en Rijkswaterstaat. Het hele project is in het voorjaar van 2018 gerealiseerd.

Overlast beperkt

Tijdens het project bleven de treinen rijden. Eind september 2017 sloten we het spoor aan op de spoorbrug. Hierdoor reden er maximaal 72 uur geen treinen tussen Groningen en Leeuwarden.

De Bert Swartbrug

De brug is vernoemd naar Bert Swart, de op 29 juni 2017 overleden burgemeester van Zuidhorn. Paula Swart, zijn echtgenote, onthulde samen met zoon Peter het herinneringsbeeld van Bert Swart. Met de naamgeving en de onthulling van het standbeeld is het project afgerond.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers