R-net op Alphen aan den Rijn – Gouda

Van twee naar vier treinen per uur, dat is wat we mogelijk maakten tussen Alphen aan de Rijn en Gouda.
R-net op Alphen aan den Rijn - Gouda
R-net op Alphen aan den Rijn - Gouda

In opdracht van de provincie Zuid-Holland werkt ProRail aan de kwaliteitsverbetering van het spoor tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Met aanpassingen aan spoor, seinwezen, beveiliging en spoorwegovergangen werd het mogelijk om vaker treinen te laten rijden. Sinds december 2016 rijden de rood-grijze R-net treinen op dit traject, op 4 september 2017 zijn ze vier keer per uur gaan rijden.

Ook hebben we twee nieuwe stations gebouwd aan dit traject: Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen Triangel. Station Boskoop Snijdelwijk was half december 2017 klaar, Waddinxveen Triangel in het voorjaar van 2018.

In de zomer van 2019 krijgen de vier bestaande stations op dit traject een upgrade. Alphen aan den Rijn, Boskoop, Waddinxveen Noord en Waddinxveen krijgen nieuw perronmeubilair, nieuwe verlichting en omroep en een R-net uitstraling. De hoogte van de perrons wordt aangepast voor een gelijkvloerse instap. De stations worden hierdoor voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met een functiebeperking.

R-net

De Randstad ontwikkelt zich steeds meer tot één grote metropool, waar het economisch hart van Nederland klopt. Het verkeer is druk, het aantal inwoners hoog. In zo’n gebied hoort een OV-netwerk van topkwaliteit: Randstadnet (R-net). R-net is een keurmerk voor hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad. Overheden en stadsregio’s werken met elkaar samen om betrouwbaar, frequent en comfortabel openbaar vervoer te realiseren.
In de provincie Zuid-Holland gaat het om zeven buslijnen en twee spoorcorridors. De corridor tussen Alphen aan den Rijn en Gouda is onderdeel van dat netwerk.