Westelijke ontsluiting Amersfoort

De westkant van Amersfoort gaat er flink op vooruit. Nieuwe wegen maken de stad beter bereikbaar en veiliger voor verkeer. Ook wordt de westkant groener en diervriendelijker.

Het gaat goed met DierenPark Amersfoort en andere attracties in West-Amersfoort. Ze trekken steeds meer bezoekers. Hierdoor ontstaan er regelmatig opstoppingen op de wegen. Hoog tijd om hier wat aan te doen! De gemeente Amersfoort pakt samen met ProRail de westkant van de stad aan, zodat deze goed bereikbaar blijft. In het project ‘Westelijke ontsluiting’, vernieuwen we ruim 2,5 kilometer van het traject Barchman Wuytierslaan-Daam Fockemalaan.

Spoorovergang verdwijnt

Voor ProRail en de gemeente staat veiligheid voorop. Daarom zorgen we dat het verkeer niet meer het spoor over hoeft. De autoweg gaat straks onder het spoor door, en fietsers en voetgangers krijgen een viaduct over het spoor heen. Dit viaduct is vanaf beide kanten van de Barchman Wuytierslaan te bereiken. Fietsers en voetgangers hoeven dus niet meer de autoweg over te steken. De nieuwe situatie zorgt voor een betere doorstroom van het verkeer én is veiliger.

Groter natuurgebied voor dieren

We denken niet alleen aan het verkeer en de bewoners, maar ook aan de natuur. Over de nieuwe Barchman Wuytierslaan heen maken we een ecoduct. Hierdoor kunnen dieren makkelijker de weg oversteken en ontstaat er een groter aaneengesloten natuurgebied. En onder de weg door komen er faunapassages, zodat ook kleinere dieren veilig kunnen oversteken.

Planning

We starten met de bouw in 2020 en zijn naar verwachting in 2023 klaar. De onderdoorgang maken we in 4 weekenden (verspreid over deze 3 jaar). Dit doen we bewust in het weekend, om overlast voor het verkeer zo veel mogelijk te voorkomen. Tijdens deze weekenden werken we 52 uur dag en nacht door. Het treinverkeer en overige verkeer liggen dan stil.

De rest van het jaar werken we alleen doordeweeks en overdag. Auto’s, fietsers en voetgangers kunnen dan gewoon blijven rijden.